HEP gradi poslovnu zgradu u Imotskom procijenjene vrijednosti 9 milijuna kuna, a za taj posao odabrali su tvrtku Elektrocentar Petek u vlasništvu sina Krešimira Peteka, prvookrivljenog u aferi Janaf.

Krešimir Petek je nedavno izašao iz četveromjesečnog pritvora gdje je završio jer USKOK sumnja da je davao mito kako bi od Janafa dobivao višemilijunske poslove. Terete ga da je s 1.9 milijuna kuna podmitio Dragana Kovačevića, razriješenog šefa te državne firme.

USKOK je tražio da ga se zatvori jer bi mogao ponoviti podmićivanje, zahtjev im je odbijen

Važno je naglasiti da je Petek iz Remetinca izašao 17. siječnja, unatoč tome što je USKOK tražio da ga se zadrži jer su se pribojavali da postoji mogućnost ponavljanja kaznenog djela, u ovom slučaju podmićivanja šefova drugih državnih tvrtki kako bi tvrtka Elektrocentar Petek dobivala poslove na natječajima.

Zahtjev USKOK-a je odbijen. 

Jučer je na oglasniku javne nabave objavljena odluka u kojoj je HEP procijenio da je najbolju ponudu na natječaju za izgradnju zgrade u Imotskom imala tvrtka – Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada.

Foto: hr-vjesnik

U Odluci o odabiru izvođača stoji da je prihvaćena ponuda Elektrocentra Petek u vrijednosti 7.620.272,87 kuna, odnosno 9.520.232,81 s PDV-om. Potpisao je Nikola Šuletić, direktor društva HEP-Operater distribucijskog sustava.

U Odluci se navodi kako nema razloga za isključenje ponuditelja ili odbijanje ponude. Iz dokumentacije se može iščitati da se tražila potvrda o nekažnjavanju i da je tvrtka uredno dostavila. 

Za posao izgradnje zgrade u Imotskom javilo se pet ponuditelja. Nakon Elektrocentra Petek, najbolje ponude imali su splitski Deltron, zatim Relliance, Fungo i Tehno-Elektro. Svi su ispunjavali uvjete, pa je presudilo tko je dao najnižu ponudu.

Petekova ponuda bila je 335.591 kunu povoljnija od iduće najpovoljnije

Ponuda Petekove firme bila je 335.591 kuna povoljnija od iduće najpovoljnije. U stručnom povjerenstvu koje je odlučilo da posao dobije tvrtka obitelji Petek sjedili su Josip Letica, Ante Viđak, Zdravko Jadrijev, Jadran Jurjević, Tonči Lazarušić, Zvonimir Matković, Kristina Matić i Darko Gavran. 

U natječajnoj dokumentaciji stoji i da je HEP preko Elektroničkog oglasnika za tvrtku Elektrocentar Petek zatražio dohvat dokumenta iz kaznene evidencije. 

Foto: hr-vjesnik

Iako je Peteka USKOK osumnjičio u aferi Janaf, on još nije osuđen pa je, prema tome – nekažnjavan

“Iz dokumenata zaprimljenih od Ministarstva pravosuđa, Uprave za kazneno pravo, Odjela za kaznene evidencije vidljivo je da niti pravna osoba, niti osobe unutar pravne osobe nisu osuđivane”, stoji u odluci o vrednovanju ponuda. 

Formalno, tvrtkom Elektrocentar Petek upravlja Miroslav Petek, sin Krešimira Peteka. I on se, kao i sama tvrtka, spominjao u aferi Janaf. Nakon što im je oduzet posao vrijedan 19.9 milijuna kuna koji su dogovorili s Draganom Kovačevićem, Miroslav Petek je za medije izjavio kako se neće na to žaliti jer ne ovise samo o Janafu.

Autor: M.M.