Upozorenje Hrvatima u Kataru: Pazite što imate na mobitelu, koristite burner phone

Na temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela, Agencija za zaštitu osobnih podataka izdaje preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Katru na Svjetskom prvenstvu u nogometu, objavili su.

Preporuka: Koristite burner phone

“Prilikom dolaska u Katar navijači moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije – službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo Hayya i aplikaciju za praćenje covida Ehteraz.

Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da navedene aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja.

Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. burner phoneom koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke, a navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku”, kažu iz AZOP-a.

Također, dodaju, preporučuje se da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja. 

“Isto tako, potrebno je skrenuti pažnju da fotografije, videozapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima”, zaključuju iz AZOP-a.

Autor : redakcija hr-vjesnik