Izvor slike: HR-vjesnik

Rezultat dobiven u posljednjem lipanjskom istraživanju izbornih preferencija CroElecto agencije 2×1 komunikacije po izbornim jedinicama govori kako će SDP- ova koalicija biti relativni pobjednik izbora, no i da će poslije izbora morati tražiti partnere na nekoliko strana.

Podsjetimo, istraživanje CroElecto agencije 2X1 komunikacije za zadnja dva izborna ciklusa (izbori za EU parlament i predsjednički izbori), pokazalo je najtočnije podatke od svih drugih istraživanja koje su provodile druge agencije.

prvoj izbornoj jedinici podjela mandata prema istraživanju je: Restart koalicija (6), HDZ (5), koalicija Možemo (1) te Domovinski pokret (1). Koalicija Možemo rubni mandat može izgubiti u korist SDP-a.

Druga izborna jedinica nosi jednaku podjelu mandata što se prve dvije stranke tiče: Restart (6), HDZ (5), ali se vodi borba između Domovinskog pokreta  (2) i Mosta (1) za rubni mandat koji je zasad na Škorinoj strani.

trećoj izbornoj jedinici Restart računa na sigurnih 9 mandata, HDZ na sigurna 3 te se može nadati rubnom koji pripada Domovinskom pokretu. Mandat uzimaju i Reformisti Radimira Čačića.

HDZ u četvrtoj izbornoj jedinici ima 5 sigurnih mandata, Restart četiri, Domovinski pokret također četiri, ali jedan nesiguran koji bi mogao otići HDZ-u. HNS u koaliciji sa slavonskim gradonačelnicima također dobiva mandat.

Peta izborna jedinica HDZ-u nosi 7 sigurnih mandata, četiri Restartu te 3 Domovinskom pokretu, pri čemu jedan može otići u HDZ-ove ruke.

U šestoj izbornoj jedinici Restart računa na šest sigurnih i jedan rubni mandat (7), HDZ na 5 mandata, a Most i Domovinski pokret na po 1, pri čemu bi jedan rubni mogao pripasti Škorinu pokretu.

sedmoj izbornoj jedinici Restart također računa na šest sigurnih i jedan rubni (7), HDZ na 5 mandata te Most i Domovinski pokret na po 1, a rubni mandat mogao bi pripasti koaliciji Možemo koja je tek ispod praga.

Restart koalicija u osmoj izbornoj jedinici dobiva 10 mandata, HDZ 3 mandata i Most 1 mandat. Most bi mogao uzeti i rubni mandat koji je zasad u rukama Restart koalicije.

Deveta izborna jedinica, nekad HDZ-ova utvrda, danas bi HDZ-u donijela 7 mandata od kojih šest sigurnih, Restartu 4, Domovinskom pokretu 2 i Mostu 1. Za rubni mandat bori se Desna liga, odnosno Karlo Starčević.

Naposljetku, u desetoj izbornoj jedinici HDZ dobiva 6 mandata, Restart koalicija 5 mandata, Domovinski pokret  2, od čega jedan siguran, te Most 1. U ovoj izbornoj jedinici za rubni mandat bore se Bruna Esih iz Desne lige te Željko Kerum.

Zbroj mandata tako bi iznosio Restart koalicija (62), HDZ (51), Domovinski pokret (17), Most
(6), koalicija Možemo (2), HNS (1), Reformisti (1).

Izvor slike: Nacional.hr

Istraživanje je provedeno od 18.do 28.6. na području deset izbornih jedinica pri čemu je uzorak svake izborne jedinice bio 300 ispitanika.

AUTOR: Nacional.hr