Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)

Iako mi se nekad čini da me niko ne razumi, da sve moram stić, da se stalno nešto od mene očekuje, a o vrimenu koje leti da ne govorim, isto sam ponosna što sam žensko.

Evo, oko mene je toliko žena danas, a sve vesele, spremne na šalu, sklopile su nova poznanstva i vratit će se doma sritne i zadovoljne, s novom energijom za novi dan – govori nam Maja, ne želeći da je fotografiramo dok čvrsto gazi po mosorskom kamenjaru.

Nije joj bio problem ustati se rano i doći u nedjelju po jakoj buretini, na tradicionalni uspon “100 žena na vrh Mosora”, koji svake godine organizira HPD “Mosor” u povodu Dana žena -prenosi Slobodna Dalmacija.

Maja se sa svojih 36 godina i ne može sjećati nekadašnjih uspona žena do Vickova stupa na 1352 metra nadmorske visine, kada su žene iz Splita i cijele Dalmacije te iz drugih krajeva stizale masovno u “Prometovim” autobusima i penjale se do mosorskoga grebena, u čast svim ženama, koje su kroz povijest jačale svoju ulogu u društvu.

Nastojanja za bolji status, za bolje uvjete rada, za uvažavanje, toleranciju, nenasilje, za puno drugih prava i dalje traju, iako su došla neka druga vremena.

– Danas imamo više prava nego prije, ali isto nas puno ne obadaju. Al’ zato nam je danas dan ispao savršen: bura je pala, izišlo je sunce, svi su se sretno popeli i spustili, dobili cviće i kartoline za uspomenu… Sve je ispalo baš lipo, ženama u čast – komentira nam Gorana Gotovac, jedna od brojnih vodički na ovom usponu, kojem se pridružio rekordan broj sudionica i sudionika – njih više od 300!

– Oćete štrudel, sinoć sam ga pravila? Višnjevaču? Ponili smo i pancete i sira. Nek’ se nađe do “Vicka”. I vodu! Jedino nemamo japanke – smiju se planinarke.

Opremljene bolje nego Stipe Božić kada ide u visoka gorja, okupile su se rano ujutro ispred doma “Umberto Girometta”. Domar Špiro Gruica dočekao ih je čajem i kavom.

Kada je glavna vodička Ivana Jozić dala znak, svi su se uputili preko Šipačke do Vickova stupa, netko brže, netko sporije, ali za svaki napor treba dobra volja, pa sve postane uživancija.

A žene su zaista uživale. Na vrhu ih je osim lijepog pogleda, koji je dodatno izbistrila bura, dočekao bon za fažol, žig manifestacije, kao i upisna knjiga “100 žena na vrh Mosora”. Kako bi sve prošlo kako treba, do vrha i natrag pratila ih je ekipa HGSS-a predvođena “himalajkom” Milenom Šijan i brojnim vodičkama iz HPD-a “Mosor”.

Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)

– Ovoliki odaziv na ovaj uspon samo je pokazatelj kako je planinarenje sve popularnije, a njegove ljepote otkrilo je i jako puno žena. Odabrale su ovaj dan, ovaj uspon, dale sebi za pravo da uživaju, da pomaknu neke svoje granice. I moj moto je da treba živjeti punim plućima, poštivati prirodu, biti kreator vlastita života i birati svoj put – kaže nam Milena.

Na njezin moto nadovezuje se jedna planinarka: Sociološki, psihološki i biološki žene su ipak različite i kao takve trebale bi i ostati u svojoj posebnosti. Žena treba misliti, osjećati i ponašati se kao žena, birati da bude sretna jer sve počinje i završava sa njom. A povijest joj je najveća učiteljica za to… – veli ova Hvaranka, koja se priključila usponu zajedno s mnogim ženama svih generacija koje su stigle iz Splita, Kaštela, Šibenika, Brača, Imotskog, Trilja, Tomislavgrada, Mostara, Bjelovara, Zagreba…

Nakon povratka u dom dočekali su ih karanfili, te fažol čuvenog Frane Topića iz Brela, koji svake godine volonterski kuha za njih.

Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)