Umirovljenik traktorom prevozio svoja drva. Kažnjen s 2000 kuna jer nisu imala žig

Umirovljenik Mato (67) proglašen je krivim i osuđen jer je prevozio dva metra svojih drva za ogrjev koja nisu bila označena žigom niti je imao popratnicu, piše Danica. Mato je sredinom veljače ove godine oko 12:35 u mjestu Turanovac kod Virovitice “zatečen u prijevozu nežigosanog drvnog šumskog proizvoda, i to dva prostorna metra ogrjevnog drva bagrema  traktorom IMT 539 virovitičkih registarskih oznaka”.

“Dakle, prevozio je neobilježeni drvni šumski proizvod, a učinio je to i bez propisanog teretnog lista, odnosno popratnice za drvo”, navodi se u presudi koja je donesena ovih dana.

Uzalud je Mato tumačio policiji kako su drva njegova, kako je srušio vlastiti bagrem da bi se imao čime grijati. Policija je sve prijavila Državnom inspektoratu, a oni su podnijeli prijavu sudu uz prijedlog da mu se drva oduzmu i dodijele državi.

Sutkinja je virovitičkog umirovljenika proglasila krivim te ga osudila na 2000 kuna kazne plus 100 kuna troškova prekršajnog postupka. U to vrijeme dva metra bagremovog drva za ogrjev stajala su ukupno manje od 800 kuna.

No odbijen je prijedlog Inspektorata da mu se drva oduzmu. Sutkinja je uzela u obzir povredu prava vlasništva građana te utvrdila nerazmjeran odnos između predložene prekršajne sankcije i zaštite prava okrivljenika na mirno uživanje vlasništva.

Kad je riječ o visini kazne, sutkinja je napomenula kako je za svaki od ta dva prekršaja minimalna propisana kazna čak 10.000 kuna te je naglasila kako je Matu kaznila ispod zakonom propisanog minimuma. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti i Državni inspektorat i virovitički umirovljenik.

Autor : redakcija hr-vjesnik