MINISTAR rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je danas da će zbog usklađenja mirovine u Hrvatskoj porasti 2.5 posto, čime prosječna mirovina raste za nešto više od 68 kuna.

“Danas smo dobili podatke Državnog zavoda za statistiku, koji se odnose na kretanje cijena i kretanje plaća, i na temelju tih podataka formirali smo usklađenje od gotovo 2.5 posto”, izjavio je Aladrović, koji je boravio na otvaranju Sportskih igara mladih.

Prosječna mirovina povećat će se od 1. srpnja za 68 kuna, rekao je Aladrović te je dodao da je to najveći porast mirovine temeljem usklađenja od 2018. godine. Uvećane mirovine korisnicima će biti isplaćene u rujnu, s mirovinom za kolovoz te s razlikom za srpanj.

“To je rezultat mirovinske reforme iz 2019.”

“Možemo biti zadovoljni tim usklađivanjem, to je rezultat mirovinske reforme iz 2019. te rada vlade, jer su svi ovi pokazatelji povezani s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj”, ocijenio je ministar.

Na pitanje može li prosječni umirovljenik biti zadovoljan s povećanjem od 68 kuna, Aladrović je odgovorio da je to pitanje kod svakog usklađenja, no da se vlada trudi i čini sve da ono bude više.

“Da smo kod talibana, dobili bismo više”

Primjerice umirovljenoj blagajnici stiže povećanje od 40-ak kuna, a saborskim zastupnicima oko 250.

Oni koji primaju najniže mirovine, od oko 1700 kuna, dobit će 42 kune više. Onima s prosječnom mirovinom od 2582 kune, povećava se za 63 kune. S druge strane, saborski zastupnici, koji primaju 10 tisuća i 300 kuna, od rujna će dobivati mirovinu veću 253 kune.

Božo Rački, umirovljenik  iz Zagreba, ovako je pred kamerama komentirao povećanje: “Pa da smo kod talibana, imali bismo više. Ja ću dobiti 68 kuna više… Pa kaj je to, za dvije porcije ćevapa.”

“To je sve sitnica, uopće se ne osjeti to. To je jako malo, sve ide gore, sve je poskupjelo, a penzije male”, dodala je Bara Holbak iz Zagreba.

“Sramotno! Meni dođe da im vratim taj novac. Toliko ponižavanje. Bez teksta sam, bez komentara”, kazala je umirovljenica Branka Rodić iz Zagreba.

Autor: M.M.