Umirovljeni američki general: Tri stvari me brinu oko ukrajinske protuofenzive

Umirovljeni američki general Mark Hertling pohvalio je posljednje vojne uspjehe ukrajinske vojske u regiji Harkiv, ali je također naglasio tri stvari koje ga “zabrinjavaju” oko ukrajinske protuofenzive.

Hertling, koji je služio kao zapovjednik kopnene vojske SAD-a u Europi, ukrajinske je uspjehe opisao kao “briljantne”. Također je istaknuo napredak u južnoj regiji Herson i ukrajinsku kontinuiranu obranu istočnog područja Donbasa, koji Rusija nije uspjela u potpunosti zauzeti.

“Tri su stvari koje me brinu oko ukrajinske protuofenzive: tempo, umor, crni labudovi”, započeo je umirovljeni general na Twitteru

Pozvao se na vlastita iskustva s “uspjehom i neuspjehom u borbi” kako bi objasnio zašto bi Ukrajina trebala imati na umu tempo operacija, potencijalni zamor trupa i “crne labudove” – pojam koji Oxfordov rječnik definira kao “nepredviđeni događaj, obično s ekstremnim posljedicama”.

Ukrajina je upletena u protuofenzivu na dva fronta u ratu – u regiji Harkiv i regiji Herson, gdje pokušava osloboditi teritorij. General Valerij Zalužni, zapovjednik ukrajinske vojske, rekao je u nedjelju da su se u Harkivu ukrajinske trupe probile na 50 kilometara od ukrajinsko-ruske granice.

Rusko ministarstvo obrane također se oglasilo o povlačenju svojih postrojbi, navodeći da je riječ o pregrupiranju.

Unatoč tim postignućima, Hertling navodi da je tempo ili brzina kontinuiranih operacija Ukrajine jedna od njegovih briga. Zapovjednik određuje tempo “na temelju sposobnosti da održi inicijativu za ofenzivne operacije” i uočavanju prilike da snage jače djeluju.

Potrebne pauze ukrajinskim vojnicima

No tempo određuju i zalihe, obavještajni podaci, protuzračna obrana, inženjeri i drugi čimbenici.

“Postoje neki elementi ukrajinskih snaga koji ne mogu držati korak s borcima na prvoj liniji. To nije uvreda, već razumijevanje ukrajinskih snaga”, navodi general. Dodaje da ukrajinski zapovjednici, unatoč tome što su trenutno uzbuđeni zbog dobitaka, moraju razmotriti operativni tempo.

Govoreći o umoru, koji je njegova druga briga, Hertling je rekao da napadačke snage mogu napadati četiri do pet dana bez sloma, a njegovo iskustvo je da će jedinice doživjeti neuspjeh ako se petog dana ne odmore.

“Svako jutro se budimo, nakon pet dana, gledajući izvješća o ukrajinskom napredovanju i nadamo se da će nastaviti dalje. Ali ukrajinske snage su izmorene, ne samo zbog kretanja i nedostatka sna nego i emocija povezanih s borbom”, piše Hertling, koji predviđa da će uslijediti neke nužne pauze.

Hertling je naveo nekoliko potencijalnih crnih labudova koji bi se mogli pojaviti dok se Ukrajina nastavlja boriti protiv Rusije, uključujući status ukrajinskog gospodarstva, postupanje s tisućama ratnih zarobljenika i utjecaj štete u nuklearnoj elektrani Zaporižji.

“Sve su to teme koje imaju teške posljedice i koje zahtijevaju razmišljanje”, navodi Hertling, a prenosi N1.

Autor : redakcija hr-vjesnik