Izvor slike: Facebook

Ovo je kuća koja je potpuno uništena u razornom potresu koji je u utorak oko 12.20 sati pogodio petrinjsko i sisačko područje snagom od čak 6,2 po Richteru.

Kuća je na izlazu iz Gline prema Petrinji. U požaru je posve stradala. Riječ je o starijoj gradnji, bez armiranog betona i čvrstih nosivih zidova.

Na fotografiji možete vidjeti i kuću s desne strane, novijoj i solidnijoj gradnji. Ta je kuća u strašnom potresu gotovo neoštećena.

Izvor slike: Facebook

Stanovništvo Japana čestim je potresima stalno upozoravano na njihovu razornu snagu i neophodnost ulaganja u sigurnu gradnju, slično kao i stanovništvo Kalifornije i Države Washington.

U Hrvatskoj je također nužno osvijestiti potrebu provjere i ojačavanja postojećih građevina, i usmjeriti kapacitete dokazane u mnogim projektima do sada prema sigurnijoj budućnosti za sve.

Najviše šteta i najviše žrtava u potresu nastaje zbog neodgovarajuće gradnje. Potresi su kod nas rijetki, ali gubici su ozbiljni i trajni.
Spasioci nakon potresa mogu učiniti samo onoliko koliko im dopusti stanje građevina. Zato treba iskoristiti iskustva mnogih i umijeće za ojačavanje postojećih zgrada, mostova i drugih objekata primijeniti na pripremu za izgledne potrese.

AUTOR: HR-vjesnik