Ukrajinci uništili više ruskih helikoptera, oglašene uzbune u Kijevu, Odesi, Lavovu
FOTO: Screenshot

DANAS je 21. dan ruske invazije na Ukrajinu. Jučer je održan još jedan krug mirovnih pregovora, a novi sastanak je zakazan za danas. Zelenskij kaže da su zahtjevi postali realniji, a ukrajinski visoki dužnosnik je ranije rekao da je Rusija odustala od inzistiranja da se Ukrajina preda. U isto vrijeme Putin optužuje ukrajinsku stranu da je nerazumna. 

Ruski napadi su nastavljeni unatoč pregovorima. U Kijevu je u granatiranju stradalo više zgrada, a poginuli su i civili. U Mariupolju je stanje i dalje teško. Rusi su zauzeli bolnicu u kojoj se nalazi oko 400 osoba. Ukrajina tvrdi da ih ruska vojska koristi kao živi zid.

Nove satelitske snimke Planet Labsa pokazuju da je ukrajinska vojska jučer uništila niz ruskih vojnih helikoptera u zračnoj luci Herson. To je najrazorniji poznati napad koji je ukrajinska vojska izvela na ruske helikoptere.

Noćas su se širom Ukrajine oglasile sirene za zračnu uzbunu, a stižu i informacije o eksplozijama u predgrađu Kijeva, glavnog grada u kojem je na snazi 35-satni policijski sat.

U Kijev su danas došli premijeri Češke, Poljske i Slovenije. Zelenskij kaže da to pokazuje predanost zapadnih saveznika Ukrajini, te da se radi o snažnom simboličkom činu. Zatražio je od Zapada dodatne vojne avione i zabranu leta iznad Ukrajine, ali njemački kancelar kaže da do toga neće doći. “Ne smije se dogoditi rat NATO-a s Rusijom”, rekao je Scholz. 

Ključni događaji

  • EU uvodi dodatne sankcije Rusiji, Britanija je uvela sankcije za još 350 osoba
  • Ruske snage drže 400 ljudi, uključujući liječnike i pacijente, kao taoce unutar bolnice u Mariupolju, kaže lokalni ukrajinski dužnosnik
  • Stanovnici koji su pobjegli kažu da je u Mariupolju pakao
  • Pregovori između ukrajinskih i ruskih dužnosnika završeni su i trebali bi se nastaviti danas
  • Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da se čini da postoji prostor za kompromis
  • Putin je kasnije rekao da je čvrsto i dalje pri svojim stavovima
  • Gradonačelnik Vitalij Kličko najavio je 35-satni policijski sat u glavnom gradu, upozoravajući da je stanje teško i opasno
  • Ruska novinarka Marina Ovsjanikova kažnjena je nakon što je upala u eter ruske državne televizije s natpisom “ne ratu”
  • Kremlj odgovara na nove američke sankcije zabranjujući Bidenu, Trudeau i drugim važnim Amerikancima i Kanađanima u Rusiju
  • Premijeri Češke, Poljske i Slovenije sastali su se u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim