Ukrajina kaže da su ruske snage koje su okupirale bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu ukrale radioaktivne tvari iz istraživačkih laboratorija koje bi ih mogle ubiti, piše CNN.

Foto : Screenshot

Ukrajinska državna agencija za upravljanje zonom isključenja objavila je na Facebooku da su ruski vojnici ušli u skladište istraživačke baze Ecocentre i ukrali 133 visoko radioaktivne tvari.”Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan ako se postupa neprofesionalno”, rekla je agencija, dodajući da je “lokacija ukradenih tvari trenutno nepoznata”.BBC, koji je prenio vijest, to nije mogao samostalno potvrditi.Ranije ovog tjedna ukrajinski ministar energetike German Gulaščenko rekao je da su se ruski vojnici izložili šokantnoj količini nuklearnog zračenja, rekavši da bi neki od njih mogli imati manje od godinu dana života.”Kopali su golu zemlju kontaminiranu radijacijom, skupljali radioaktivni pijesak u vreće za utvrđivanje, udisali ovu prašinu”, rekao je Gulaščenko na Facebooku u petak nakon posjeta zoni isključenja.

INA kaže da su ruske snage koje su okupirale bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu ukrale radioaktivne tvari iz istraživačkih laboratorija koje bi ih mogle ubiti, piše CNN.

Ukrajinska državna agencija za upravljanje zonom isključenja objavila je na Facebooku da su ruski vojnici ušli u skladište istraživačke baze Ecocentre i ukrali 133 visoko radioaktivne tvari.

“Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan ako se postupa neprofesionalno”, rekla je agencija, dodajući da je “lokacija ukradenih tvari trenutno nepoznata”.

BBC, koji je prenio vijest, to nije mogao samostalno potvrditi.

Ranije ovog tjedna ukrajinski ministar energetike German Gulaščenko rekao je da su se ruski vojnici izložili šokantnoj količini nuklearnog zračenja, rekavši da bi neki od njih mogli imati manje od godinu dana života.

“Kopali su golu zemlju kontaminiranu radijacijom, skupljali radioaktivni pijesak u vreće za utvrđivanje, udisali ovu prašinu”, rekao je Gulaščenko na Facebooku u petak nakon posjeta zoni isključenja.

Autor : redakcija hr-vjesnik