U Zagrebu se danas održao Pride Ride. Umjesto klasične Povorke ponosa, održao se Pride Ride, povorka na biciklima.

Među okupljenima su bile i Sandra Benčić, saborska zastupnica i jedna od čelnica platforme Možemo, te Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika i nova načelnicu Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Na početku je govor održao Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji.

“Nećemo se dati zastrašiti kukavičkim činovima paljenja zastava duginih boja ili karnevalskih lutaka te fizičkim nasiljem prema onima koji se ne uklapaju u nečije poimanje roda. Bez obzira tko je na vlasti, nećemo prestati tražiti svoja prava. Nekakvi pomaci su učinjeni, vidjeli smo presudu Ustavnog suda oko udomiteljstva, ali vidimo da se, recimo, kod posvajanja opet politika kreće miješati”, rekao je Martinović.

Foto: hr-vjesnik

“Kada smo prošle godine usred pandemije i neposrednih posljedica potresa krenule organizirati prvi Pride Ride, nadale smo se da ćemo ove godine u ovo doba živjeti bar malo bolje. Međutim, rješavanje temeljnih životnih pitanja građana Zagreba, uključujući pripadnike naše zajednice, ne pokreće se s mrtve točke”, objavili su organizatori.

Video: HINA, hr-vjesnik

Kako kažu, na ovogodišnjem Pride Rideu će proslaviti i presudu koja životnim partnericama i partnerima omogućuje pristupanje procjeni da postanu posvojitelji, ali i izraziti zabrinutost zbog stava hrvatske vlade, koja se na tu povijesnu odluku odlučila žaliti. 

Ovogodišnja ruta je bila: Park stara Trešnjevka – Ozaljska – Tratinska – Savska – Žerjavićeva – Baruna Trenka – Trg kralja Tomislava – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Vukovarska – Trešnjevački trg – Ozaljska (povratak u park).

Okupljanje je bilo u Parku Stara Trešnjevka u 16:30, u 17 je krenuo program, a u 17:30 povorka. U 18:25 je bio planiran nastup benda Pocket Palma. Kraj službenog programa je u 20 sati. Atmosfera na zagrebačkom Pride Rideu …

Autor: hr-vjesnik

Video: VL, hr-vjesnik