Izvor slike: Jutarnji list

U Italiji je u zadnja 24 sata od Covida-19 preminulo 837 ljudi, dok je ih dosad ukupno umrlo 12.428, javlja talijanska agencija ANSA.

Broj zaraženih u Italiji ponovno je skočio. Od jučer je 2.107 novih aktivnih slučajeva – u ponedjeljak je taj broj bio nešto manji – 1.648.

Brojka ukupno zaraženih trenutno iznosi 105.792 ljudi, dok je jučer ukupan broj zaraženih bio 101.739 (porast od 4053).

Do danas je bitku za život izgubilo čak 66 liječnika, koji su se zarazili pokušavajući spasiti pacijente u prepunim talijanskim bolnicama.

– Linija koju možemo vidjeti govori nam da smo stigli na jednu visoravan. To ne znači da smo osvojili sam vrh i da je ovo sve završilo, ali znači da se trebamo pripremati za spuštanje, a ono je moguće samo uz primjenu postojećih mjera, izjavio je talijanski epidemiolog i šef tamošnjeg nacionalnog zdravstvenog instituta Silvio Brusaferro.

Rekao je da vrh zapravo ni ne postoji kao neka konkretna točka na spomenutoj visoravni te da je sada ključno polagano krenuti prema dolje i paziti pritom da se epidemija iznova ne bi razbuktala.

U Lombardiji već šesti uzastopni dan pada broj novozaraženih. U posljednja 24 sata 1,047 osoba pozitivno je na Covid-19, dok ih je jučer bilo 1.154, a dan prije toga 1.592. U padu je u broj umrlih u toj regiji: do 18 sati umro je 381 pacijent, dok je dan prije samo u Lombardiji umrlo 458 ljudi. Dobra vijest je i da je porastao je broj oporavljenih pacijenata koji su bili na intenzivnoj njezi.

Državne ustanove diljem Italije danas su u podne spustile zastavu na pola koplja kako bi odali počast brojnim žrtvama bolesti COVID-19 koja je oduzela najviše ljudskih života upravo u toj državi.

Inače, sa zadnjim podacima iz Italije, broj umrlih od koronavirusa diljem svijeta premašio je 40.000.