U Vukovaru se unatoč jakoj kiši okupile tisuće ljudi

VUKOVAR se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti, kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji su potom okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe, počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo, dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Unatoč jakoj kiši koja od noćas pada, u Vukovaru su se u Koloni sjećanja okupile tisuće posjetitelja koji su došli odati počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu.

Kolona sjećanja krenula je gradskim ulicama nakon što je u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” održan prigodni komemorativni program u kojem su sudjelovali Klapa HRM-a Sveti Juraj, Policijska klapa Sveti Mihovil i glumac Darko Milas.

U Koloni sjećanja su predstavnici državnog vrha: predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik vlade Andrej Plenković, brojni saborski zastupnici i ministri, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i dr.

Autor : redakcija hr-vjesnik