Izvor slike: Cazin.NET (ilustracija)

Zamislite školu u kojoj učenici mole razrednicu i nastavnicu dopunske sate jer žele pohvatati gradivo iz fizike i dobiti više od jedne ocjene koliko svaki od njih ima u e-dnevniku.

I to im se ne odobri! O takvom slučaju javili su nam se roditelji učenika jedne splitske osnovne škole, koji su ove školske godine promijenili više nastavnika nego bilježnica zbog silnih zamjena – prenosi Slobodna Dalmacija.

– U našoj školi već je uobičajeno da se profesore mijenja svake nove školske godine, ponekad i tijekom godine, ali ova priča s fizikom je prešla svaku mjeru. Razredu mog djeteta, ne znam što je s ostalima, čak pet puta je promijenjen nastavnik iz fizike od štrajka prosvjetara. To je rezultiralo da djeca niti imaju dovoljno znanja niti dovoljno ocjena – požalio nam se jedan od roditelja.

Nadoknada gradiva

Roditelji su, nastavlja, svojedobno tražili roditeljski sastanak, no škola je to izbjegla, a djeca su bila toliko savjesna da su tražila dodatne sate iz fizike jer žele da zaključna ocjena bude realni prikaz njihova znanja i nešto s čime bi se oni mogli upisati u željenu srednju školu. U međuvremenu došla im je peta po redu profesorica iz fizike koja sad mora nadoknaditi propušteno gradivo.

– Javljamo se kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale, ali, nažalost, slično je i s ostalim predmetima. Svake godine djeca imaju drugog profesora iz hrvatskog i matematike, engleskog… To remeti kontinuitet učenja i discipline – navodi naš sugovornik.

Ova škola nije usamljena jer je problem zamjena star koliko i obrazovni sustav. Bolovanja, rodiljni dopusti, najviše male satnice zbog kojih neki nastavnici ne mogu uskladiti dnevni ritam, neki su od razloga što učenici iz svakog predmeta imaju po nekoliko zamjena.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja javljaju nam da je u konkretnoj školi završen natječaj za zasnivanje radnoga odnosa na radnom mjestu nastavnika fizike, na upražnjeno radno mjesto zbog sporazumnog raskida radnoga odnosa, pa su od prošlog tjedna učenici dobili učiteljicu koja ispunjava uvjete za rad te se nadaju da više neće biti promjena. No, tu problem nije riješen, ne općenito.

– Zamjene u školskim ustanovama najčešće su vezane uz izostanak učitelja zbog bolovanja ili porodnog dopusta. Škola je dužna organizirati nastavu te u skladu s potrebama i propisima mora na određeno vrijeme zaposliti osobu koja će mijenjati odsutnog učitelja ili učiteljicu. Osim navedenoga, zamjena učitelja može biti vezana uz prekid radnog odnosa te se do popunjavanja upražnjenog radnog mjesta zasniva radni odnos na određeno vrijeme – kažu iz resornog Ministarstva.