Izvor slike: Cazin.NET

‘Pod pritiskom Vijeća Europe, hrvatski premijer Andrej Plenković dao je do znanja kako Hrvatska mijenja odnos prema migrantskoj krizi te kako će dozvoliti ilegalnim migrantima koji se deklariraju kao maloljetnici bez pratnje, ulazak u Hrvatsku!’, donosi ‘Voice of Europe’.

Najapsurdnija i vrlo znakovita jest činjenica kako je cijela ova priča prošla nezapaženo u hrvatskim medijima, tim više što se na takav potez premijer Andrej Plenković odlučio nakon dva susreta – s predsjednicom Vijeća Europe koje je prema VOA izvršilo pritisak na RH, a na čijem je čelu upravo kadar Andreja Plenkovića – bivša ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Na sugestiju Marije Pejčinović Burić, bivše Plenkovićeve ministrice, a sada nadređene s pozicije generalnog sekretara Vijeća Europe, hrvatski je premijer izjavio kako izvršenje te ‘sugestije’ oko ulaska maloljetnih migranata u Hrvatsku ne bi trebao biti problem.

Da pojasnimo, maloljetni migranti bez pratnje roditelja su svi oni koji izjave da su maloljetni. Budući da najveći broj nema nikakve valjane isprave, znači vjeruje im se na riječ, a na taj način mnogi koji nisu maloljetni mogu ‘uštimati’ svoju dob na manje od 18 godina. Već je razotkriveno, kako su neki od takvih ‘maloljetnika’ već tridesetogodišnjaci, no uz svesrdnu logistiku nevladinih udruga financiranih iz raznih fondacija, takve im priče prolaze diljem Europe.

Valja se podsjetiti i na nadljudske napore hrvatske policije, granične i interventne, koja danonoćno štiti hrvatsku granicu od navale ilegalnih migranata izlažući se napadima, zarazama, a ponajviše kritici udruga i pojedinih medija da vrše nepotrebnu silu nasilja nad migrantima.

Po ovom bi tumačenju policija u dogovoru premijera Plenkovića s Pječinović Burić sada trebala otvorenih ruku propuštati na teritorij Hrvatske svakog tko izjavi da je maloljetan i zbrinuti ga u prihvatnom centru. Hrvatska sve dublje tone u gospodarsku krizu kojoj završni udarac zadaje pandemija koronavirusa i čiji građani ne znaju što će uskoro imati za jesti, a sve bi to morati financirati.

Da podsjetimo, prije nekoliko dana premjer Plenković je imao sastanak s odabranim urednicima pojedinih medija koji je bio zatvoren za javnost. Na tom sastanku su se zbivale stvari o kojoj građani Hrvatske ne znaju zapravo ništa, a da li se raspravljalo i o ovoj temi dopuštenja ilegalnim migrantima koji se deklariraju kao maloljetnici slobodan ulazak u Hrvatsku, možemo samo nagađati.