Foto: hr-vjesnik

Arheolozi su iskopali sobu u vili kod Pompeja koja daje baca svjetlo na životne uvjete robova u tom rimskom gradu koji je prekrila erupcija vulkana. 

Soba je odlično sačuvana, sadrži tri drvena kreveta i niz drugih objekata poput amfora, keramičkih vaza i noćne posude. 

“Ovo novo važno otkriće obogaćuje naše razumijevanje svakodnevice antičkih Pompejaca, posebno klase društva o kojoj se i dalje ne zna puno”, rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini. 

Po rimskim zakonima robovi su se smatrali imovinom i nisu imali status osobe.

Soba imala prozor na vrhu 

Soba za robove pronađena je u blizini ceremonijalne kočije otkrivene ranije ove godine, nedaleko od staja antičke vile u Civiti Giuliani, oko 700 metara sjeverno od zidina Pompeja.

Arheolozi su na krevetima pronašli drvenu škrinju s metalnim i predmetima od tkanine koji su mogli biti konjička oprema. Na jednome krevetu pronađena je konstrukcija za vuču kočije. 

Dva kreveta su duga 1.7, a treći samo 1.4 metra, što pokazuje da je prostorija možda pripadala manjoj robovskoj obitelji, reklo je ministarstvo kulture. 

Soba ima 16 kvadrata i mali prozor na vrhu, a služila je i kao skladište – u kutovima je bilo osam amfora.  

Pompeji, smješteni 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u trenutku erupcije Vezuva 24. kolovoza 79. godine bili su dom za 13 tisuća ljudi.  Arheološki lokalitet otkriven je tek krajem 16. stoljeća. 

Autor: M.M.