Izvor slike: Matija Djanešić / CROPIX

Ne postoji jedna istina o onome što se zapravo događalo kada je John Zachary DeLorean, jedan od najpoznatijih i najsposobnijih ljudi svjetske autoindustrije s početka 1970-ih godina napustio čelno mjesto velikog General Motorsa i pokrenuo vlastitu marku DMC (DeLorean Motor Company).

Priča o usponu i padu Johna DeLoreana i njegovog DMC-12 jedna je od najvećih drama u povijesti automobilizma i autoindustrije, čak i dramaturški toliko vrijedna da je prošle godine o tome snimljen i film.

Priča o briljantnom inženjeru iz Detroita, koji je napustio šefovsko mjesto u moćnom General Motorsu kako bi se posvetio izradi vlastitog superauta nije imala sretan završetak. Njegovi snovi razbili su se u samo nekoliko godina pod valovima ekonomskih i pravnih problema i otjerali ga u potpuni bankrot.

Izvor slike: Jutarnji list

Ne bi vjerovali, ali u Hrvatskoj, točnije u Rijeci postoji unikat tog vozila, originalni De Lorean DMC-12, a ponosni vlasnik je Leon Španjol.

“Imam i certifikat da je sve na njemu ugrađeno ili obnovljeno original, sve skupa koštalo me 36.407 eura, a posao je trajao čak 17 mjeseci” – govori Španjol koji ima sve stavke troškova isprintane na računu od šest A4 stranica.

Dobro je da postoje entuzijasti poput Leona koji brižno čuvaju automobile s pričama. Naime, Leon Španjol je krajem 1980-ih automobil kupio od američkog poslovnjaka i rođaka Vjekoslava Španjola koji je automobil iz Sjedinjenih Država dovezao u tadašnju Jugoslaviju, no kada se vratio, automobil je prepustio Leonu kako bi ostao “sa Španjolima.” I ostao je, i to koliko dugih desetljeća.

Izvor slike: Jutarnji list

Premda bez filmskih detalja poput nuklearnog reaktora, protočnih kanala i ogromne svjetleće instrumentne ploče, Španjolov DeLorean je više od automobila, dio je to popularne kulture i filmska legenda, poput Batmanovog Batmobilea, Falcona V8 Interceptora Mad Maxa, Pontiaca Trans Ama iz filma Smokey i Bandit…

Izvor slike: Jutarnji list

Putovanje kroz vrijeme zasad još nije moguće, ali u snovima je sve dozvoljeno, a svoj san da jednom svog De Loreana iz 1982. dovede u savršeno stanje, Španjol je ostvario.