Jučer je na Osječkoj TV emitirana njezina uobičajena emisija TV replika, koju vodi stanoviti Filip Kuštro.

Foto : Screenshot

Tema je bila “Obilježavate li Dan antifašističke borbe?” a javljali su se gledatelji većinom starije dobi.

Naravno, pljuvali su po Danu antifašističke borbe, u čemu su imali podršku voditelja. Jedan od gledatelja je, primjerice, apelirao da se u emisiju javljaju samo oni koji ne slave antifašizam, da bi poentirao s “vidite što rade ti antifašisti u Ukrajini”. Riječ je o uobičajenoj subinteligentnoj retorici iz takvih kontakt-emisija, od kojih je najzloglasnija bila u međuvremenu ukinuta Demokracija Vinkovačke TV.

San o vođi koji će ukinuti Dan antifašističke borbe

No, u 22. minuti emisije se javio jedan od uobičajenih pozivatelja, koji se voditelju obraća s “Filipe”, a ovaj mu je očito prepoznao glas.

“Ja se samo nadam da će opet doći vođa da se taj antifašistički dan ukine kao državni praznik”, započeo je gledatelj, koji se kasnije pohvalio da mu je sin dvaput bio potpredsjednik mladeži HDZ-a.

Čini se da taj gledatelj ne zna da je Dan antifašističke borbe u RH ustanovio Franjo Tuđman. Dodao je da je rođen 1949. i da je u školi samo učio laži.

“Židovi su sami na sebe navukli mržnju zelenaštvom i lihvarstvom”

Pa je nastavio: “1970. godine sam otišao u Njemačku jer se ovdje nisam mogao zaposliti. I tamo sam upoznao Nijemaca. Nijemci nisu bili svi nacisti i fašisti. To što se dešavalo sa Židovima, meni je jako žao što se to dešavalo, ali su oni na sebe mnogi sami navukli mržnju i onda ih je narod počeo mrziti zbog njihovog ponašanja, zelenaštva i lihvarstva”, govorio je gledatelj.

Voditelj je nakon te gledateljeve konstatacije potvrdno kimnuo glavom. 

Nakon toga je dotični gledatelj nastavio pričati o svom sinu potpredsjedniku mladeži HDZ-a te se požalio da “kao HDZ-ovac od početka” nije mogao dobiti posao “zbog Stjepanovih komunjara” (vjerojatno misli na Stjepana Mesića, op.a.) kada se iz Njemačke vratio u Hrvatsku. Još je uspio braniti pokojnog Milana Bandića tvrdeći da nikad ne bi bio uhapšen “da nije bio protukandidat Josipoviću”.

Voditelj nije osudio ispad, već je potvrdno kimao glavom

Dakle, što se tu dogodilo? Na Dan antifašističke borbe smo u eteru jedne televizije u Hrvatskoj čuli širenje najgorih antisemitskih stereotipa o Židovima, kojima se zapravo opravdava Holokaust. Autentični fašizam je progovorio iz tog gledatelja, no još skandaloznije je što voditelju uopće nije palo na pamet da bi trebao reagirati i to osuditi. Još gore, on je odobravajuće kimao glavom. 

Nehotice su tako njih dvojica ilustrirala zašto je Hrvatskoj i danas itekako potreban Dan antifašističke borbe. Zato što su među nama i dalje fašisti i oni koji odobravaju fašizam.

Autor : redakcija hr-vjesnik