25.03.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. ministar zdravstva Vili Beros. Photo: Marko Lukunic/POOL/PIXSELL

Izvor slike: Croatia Week

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U zadnja 24 sata imamo osam novooboljelih, što znači da je ukupno dosad potvrđeno 2047 slučajeva zaraze koronavirusom, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Ozdravile su 1232 osobe.

Dosad je obavljeno ukupno 33.577 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 13.839 osoba.

Od jučer su preminule četiri osobe. Dva bolesnika preminula su u Koprivnici – muška osoba 1939. godište i ženska osoba 1926. godište te dvoje bolesnika u Splitu – ženska osoba 1940. godište i muška osoba 1961. godište.

Svi preminuli imali su kronične bolesti, dvoje je bilo na respiratoru. Ukupno su u Hrvatskoj preminule 63 osobe.

– Vraćamo u pogon dijelove zdravstvenog sustava. Ažurirat će se liste čekanja, a svi bolesnici će dobiti nove termine pregleda – otkrio je ministar Beroš.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je vrlo dobra.

– Imamo svega osam novooboljelih što je iznimno povoljna epidemiološka situacija. Imamo prostora da popuštamo naše mjere. U mnogim zemljama u kojima je epidemija donedavno divljala stanje se stabiliziralo. Od zemalja u našem okruženju i zemalja s kojima se volimo uspoređivati, poput Švedske, Belgije ili Finske, mi smo drugi po incidenciji, samo Mađarska ima bolju. Sve druge zemlje imaju puno veće brojke od nas. Imamo i najmanju stopu umrlih među tim zemljama. Samo 14 na milijun stanovnika. Srbija ima 19, Švedska 225, Belgija 622… I to su rezultati naših mjera – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

– HZJZ je dovršio draft preporuka za funkcioniranje škola i provedbu državne mature. On je jutros poslan resornom ministarstvu. Oni će sad to proučiti i imaju određeno vrijeme za svoje primjedbe. Vjerujemo da ćemo ih imati u četvrtak. Što se tiče crkve, tu smo još u fazi komunikacije. Draft je isto poslan na proučavanje i vjerujem da će sutra biti preporuke – rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović se osvrnuo na ideju praćenja kontakata zaraženih osoba nakon sastanka ministara unutarjnih poslova.

– Od prvog dana se u svijetu sve više govori o korištenju mobilnih aplikacija. Kad bi do toga došlo, to bi se radilo na dobrovoljnoj bazi uz poštivanje privatnosti i GDPR-a. Nekih sedam ili osam država EU već imaju takva rješenja, a mnoge se pripremaju.  Svi to vide kao mogućnost kojom bi se umanjila brzina širenja zaraze u drugom valu koji bi mogao doći na jesen – rekao je Božinović.

– Djeca su vjerojatno otpornija zbog nekih imunoloških mehanizama, ali nemam o tome dovoljno podataka – izjavila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

AUTOR: Jutarnji list