Izvor slike: ePodravina (screenshot)

“Hvala svima koji rade, upućujem čestitku svima s Hitne medicine, hvala na velikoj požrtvovnosti, dostupnosti, na svemu i inače im hvala, ali pogotovo otkad je nastupila pandemija”, započeo je Božinović.

Obraća se Beroš

Imamo 14 novooboljelih, ukupno 2076 slučajeva.

Testiranih je 36221, u 24 sata zadnja 1745. Pozitivno je 5,73 posto. Umrle su dvije osobe, u Osijeku 1953 godište i u Dubrovniku 1938 godište žena. Ukupno je 69 preminulih.

Djelatnici Hitne godišnje zbrinu preko milijun i pol bolesnika, ali cijeli zdravstveni sustav zaslužuje pohvalu.

Ustanovama koje pružaju skrb starijim i teško bolesnim osobama pružaju stručni radnici koji udovoljavaju određenim uvjetima, da ne bi bilo zabune, kada govorimo o inspekcijama to provode komore a ne Ministarstvo zdravstva.

Slijede pitanja

Djeca su u bolnici sama, rodilje idu same na porode, može li drugačije?

“Konzultirali smo epide. struku i oni preporučuju da se pristup pratnji i posjetiteljima omogući, ali samo u iznimnim okolnostima. Ustanove mogu donijeti odluku o iznmkama, ali to nije pravilo. Prepuštamo zdravstvenim ustanovama da odluče o svakoj situaciji posebno. Razmišljamo da odobrimo posjete majkama, najužoj rodbini, ali moramo uvijek imati na pameti mogući unos infekcije”, rekao je Beroš.

O školama i vrtićima, hoćete li od poslodavaca tražiti potvrdu da roditelji moraju raditi?

“Nema obveze da se dostave potvrde, nego je traženo od roditelja da dostave potvrdu prilikom dolaska, a svrha potvrde je da nitko nije bolestan od Covida, te da je roditelj u poznat s uputama i da napišu da oba roditelja i da nema druge mogućnosti nego da dijete pošalju u školu.

Ako dođe do razbuktavanja eppidemije dođe odgovornost će snositi virus. U tom slučaju će epidemiolozi uzaći na teren, zaustaviti odvijanje nastave u školi ako bude potrebno, ako se dogodi da nam poraste faktor reprodukcije, razgovarat ćemo o tome da se vratimo na staro”

Za Beroša, hoće li se očitovati o sukobu interesa i vezama s Petrom Pripuzom?

“Odgovorit ću na vaša pitanja. Na raspolaganju ću vam biti, i objasniti sve što treba”, rekao je Beroš.

“Nemamo nikakvu primjedbu da postoji problem kad su u pitanju slobodni novinari i dostupnost stožera. Beroš je spreman dati dam intervju. Ako ima nekih konkretnih primjedbi molim vas da nas obavijestite. Mi smo sad ušli u jednu novu fazu, fazu popuštanja mjera u kojoj se baziram ona preporuke i objašnjavanja preporuke… “, dodao je Božinović.

AUTOR: Index.hr