Izvor slike: Telegram.hr

Desetak dana nakon što su tisuće Zagrepčana loncima, poklopcima i zviždaljkama prosvjedovale sa svojih balkona protiv zagrebačkog gradonačelnika, udruge Zagreb te zove, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju na novi. U petak, 17. travnja, u 19 sati pozivaju “sve građanke i građane da izađu na svoje balkone i prozore te još jednom glasno poruče Bandiću – dosta je!”.

Objašnjavaju detaljnije: “Zagreb je pogođen ne samo pandemijom, već i posljedicama razornog potresa, a vodi ga gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji iz dana u dan pokazuje kako nije dorastao nositi se s aktualnom kriznom situacijom, dovodeći naše živote i budućnost grada u još veću opasnost. Bandićevo općenito nesnalaženje, osobito sada u kriznoj situaciji, jasno pokazuje kako mu nije mjesto na čelu glavnog grada.”

Građane u svom pozivu traže da, kao i 3. travnja, ponovno na svojim balkonima i prozorima iskažu nezadovoljstvo i time podrže sljedeće zahtjeve:

  • 1. Svima koji su u potresu izgubili dom, Grad mora osigurati smještaj u stanovima kojima upravlja,
  • 2. Obnova mora biti pravedna, sustavna, transparentna i najbrža moguća. Ne smije se dopustiti špekulacija i zarada na muci pogođenih građana i građanki,
  • 3. U izradi plana obnove, Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravnog sudionika uključiti stručna udruženja i poštivati njihove zahtjeve,
  • 4. U borbi protiv pandemije tražimo konkretne mjere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika.