U Novom Selu Glinskom svečano je otvorena prva iz donacija izgrađena zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa. Riječ je o Repro centru u svinjogojstvu na imanju obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u vlasništvu Ive Bradarića. „Proces je trajao osam mjeseci, ali radovi su trajali od travnja i to je napravljeno relativno brzo. Da bi se to moglo napraviti i dovesti u ovakvo stanje, pomogli su donatori.

Foto: hr-vjesnik

Bez donatora to nije moguće napraviti. Glavni organizator koji je to pokrenuo je državni tajnik Tugomir Majdak, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević i pročelnica Jelena koji su, po meni, najviše odrađivali. Sponzori su bili ti koji su uspjeli novcem i donacijama materijala postigli da ova zgrada izgleda kako sada izgleda.“ kazao je Bradarić. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je potpunosti osmislio i realizirao ovaj projekt kao i buduće koji za cilj imaju revitalizaciju svinjogojstva na potresom stradalom području naglasio je da je u manje od pet mjeseci od planiranja objekta on stavljen u funkciju, čime se htjelo pokazati da se može.

Foto: hr-vjesnik

“Dva dana nakon razornog potresa bili smo na ovom mjestu svjedoci potpuno oštećenih stambenih i gospodarskih objekata OPG Bradarić, danas smo dva dana prije punih 9 mjeseci nakon potresa svjedoci na istom mjestu potpuno novog izgrađenog gospodarskog objekta, sredstvima iz donacije. Novi reprocentar u svinjogojstvu ima kapacitet 16 rasplodnih krmača i 80 odojaka, već je u njega smješteno 10 umatičenih rasplodnih nazimica donacije 5 slavonskih županija, od kojih se jedna oprasila (14 odojaka). OPG Bradarić član je novoosnovane Svinjogojske zadruge Gline i rasplodni podmladak iz novog objekta biti će distribuiran članovima zadruge u funkciji revitalizacije svinjogojske proizvodnje.

Foto: hr-vjesnik

Zadruga ima perspektivu prerasti u proizvođačku organizaciju, razvijati proizvodnju, preradu i trženje tradicijskih suhomesnatih proizvoda te zaštitu istih oznakama kvalitete. Ogledni primjer novog centra također platforma je za obnovu gospodarskih objekata u poljoprivredi nakon razornog potresa na ovom području. U ime Stožera hvala svim donatorima na vrijednim donacijama” kazao je Majdak.

Autor: M.M.