Južnoafričke vlasti istražuju smrt najmanje 20 ljudi pronađenih u popularnoj gostionici u East Londonu na jugoistočnoj obali zemlje, rekli su policijski dužnosnici. Brigadir Tembinokosi Kinana je rekao da je policija obaviještena o incidentu u parku Scenery, oko tri kilometra udaljenom od središta grada.

Foto : Screenshot

“Istražuju se okolnosti pod kojima su umrli”, rekao je Kinana za Reuters dodavši da je prerano za utvrđivanje uzroka smrti osoba koje su bile u dobi od 18 do 20 godina.

Nema tragova nasilja?

Lokalni mediji javljaju da je u gostionici bila organizirana rođendanska proslava. Sumnja se da je riječ o trovanju. Na mjestu događaja je veći broj hitnih službi i forenzičari.

Policijska povjerenica je pak za SABC News rekla da je “navodno došlo i do stampeda”. Očevici su za novine Daily Dispatch rekli da su tijela ležala u klubu “kao da su se jednostavno srušila na pod” i da nema znakova nasilja.

Glasnogovornica zdravstvenog odjela Eastern Capea rekao je za News24 da su tijela odvezena u obližnje mrtvačnice. “Provest ćemo obdukciju što je prije moguće kako bismo utvrdili uzrok smrti”, rekla je Siyanda Manana.

“Nisu bili bolesni”

Južnoafrički ministar policije Bheki Cele je na putu u Eastern Cape s dodatnim timom stručnjaka koji će pomoći u istragama, rekao je premijer pokrajine Oscar Mabuyane.

“Ne možemo vjerovati… Mladi koji nisu bili bolesni, mladi koji bi trebali biti sa svojim obiteljima, uživati u zimskim praznicima – jednostavno su tako izgubili živote”, rekao je.

Autor : redakcija hr-vjesnik