U Berlinu je u nedjelju održan prosvjed protiv sve veće netrpeljivosti prema Rusima u Njemačkoj, s time da su u njemu očito sudjelovali i pristaše Putinova režima, što je izazvalo oštre kritike političara i diplomata.

Foto : Screenshot

U koloni od 400 vozila nalazilo se oko 900 ljudi, a prosvjed je završio okupljanjem na Olimpijskom stadionu. Neki automobili su na sebi imali rusku zastavu, a jedan čak i simbol “Z”. Sudionici su navodno pjevali domoljubne ruske pjesme, piše The Guardian.

Organizator prosvjeda, automehaničar Christian Freier, stavio je na prednji dio automobila Davidovu zvijezdu iznad natpisa: “Hoćemo li mi biti sljedeći?” Usporedio je porast netrpeljivosti prema Rusima u Njemačkoj s progonom Židova pod nacističkim režimom. Kazao je da ga ljuti “propaganda o ruskoj invaziji” o kojoj se počelo govoriti i u njemačkim školama.

Policija je kasnije naredila Freieru da s vozila ukloni Davidovu zvijezdu.

“Pobogu, kako su mogli usred Berlina dopustiti ovakvu povorku srama?”

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnk rekao je da ga je zaprepastilo što je policija dozvolila da se održi ovakvo okupljanje. Naime, prosvjed je očito bio prijavljen te je policija pružala zaštitu prosvjednicima.

“Pobogu, kako su mogli usred Berlina dopustiti ovakvu povorku srama?” napisao je Melnk na Twitteru kritizirajući pritom policiju i gradonačelnicu Berlina Franzisku Giffey.

Gradonačelnica je odgovorila na njegove kritike i kazala kako “ga razumije i da osuđuje svaku izjavu koja umanjuje rusku agresiju”

Berlinski senat je također izrazio zabrinutost, pogotovo zbog toga što uskoro dolazi obljetnica završetka Drugog svjetskog rata (8. i 9. svibanj), za koju smatraju da bi mogli iskoristiti ruski nacionalisti. Torsten Akmann, tajnik berlinskog ministarstva unutarnjih poslova, rekao je da u policiji za sada nije prijavljen prosvjed za te datume i da vrlo “vrlo pažljivo prate kako će se stvari razvijati”.

Foto : Screenshot

Freier: Pogriješio sam kada sam stavio Davidovu zvijezdu na auto

Freier, koji živi u Njemačkoj od 2001. nakon što se preselio iz Rusije, rekao je da mu je glavni cilj bio skrenuti pozornost na rastuće neprijateljstvo prema Rusima ili građanima ruskog porijekla u Berlinu. Za Bild je rekao da je bio iznenađen velikim odazivom.

“Očekivao sam da će se pojaviti oko 30 automobila. Još sam u šoku što ih je došlo toliko puno. 100% sam protiv rata, kao i ostali sudionici prosvjeda”, kazao je Freier i dodao da mnogi Nijemci ne razumiju kroz što Rusi prolaze.

Rekao je da je pogriješio kada je stavio Davidovu zvijezdu na auto.

Prilikom demonstracija policija je uklonila najmanje jedno vozilo zbog isticanja simbola “Z”, koji je zabranjen na javnim mjestima u tri njemačke savezne države uključujući Berlin.

Foto : Screenshot

Policija uklonila protuprosvjed

Organiziran je i protuprosvjed, ali je policija sudionicima naredila da se raziđu jer prosvjed nije bio prijavljen. Herbert Reul, ministar unutarnjih poslova njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, rekao je da je zaprepašten ovom demonstracijom i činjenicom da su okupljeni imali policijsku zaštitu.

“S obzirom na zločine kojima smo svjedočili zadnjih dana, nije mi jasno kako netko može na ovaj način dati podršku ratnim zločincima”, rekao je.

Njemački savezni ministar pravosuđa Marco Buschmannkazao je da je otvorena podrška ruskoj invaziji Ukrajine kazneno djelo, a njegov kolega iz FDP-a, Stephan Thomae, nazvao je skup “uznemirujućim i neumjesnim” i dodao da bi se trebalo istražiti može li se kazneno goniti sudionike.

Autor : redakcija hr-vjesnik