Spasilačke ekipe u Nepalu danas su pronašle 14 tijela pretražujući zabačeno himalajsko planinsko područje, gdje se srušio mali zrakoplov s 22 putnika, a dužnosnici kažu da je mala vjerojatnost da se pronađu preživjeli, no i da se potraga nastavlja.

Foto : Screenshot

Zrakoplov tvrtke Tara Air srušio se jučer tijekom oblačnog vremena, a uočila ga je nepalska vojska ranije danas nakon što je nastavljena potraga, koja je obustavljena preko noći.

Nastavlja se potraga za ostalima

“Mala je vjerojatnost da se pronađu preživjeli”, rekao je Deo Chandra Lal Karna, glasnogovornik nepalskog tijela nadležnog za civilno zrakoplovstvo. Tek Raj Sitaula, glasnogovornik zračne luke Tribhuvan u nepalskom glavnom gradu Katmanduu, rekao je da su spasilačke ekipe dosad pronašle 14 tijela.

“Potraga za ostalima se nastavlja”, rekao je Sitaula.

Zrakoplov je poletio jučer ujutro iz turističkog grada Pokhare, 125 kilometara zapadno od Katmandua. Odredište mu je bilo Jomsom, popularno turističko i hodočasničko mjesto, smješteno 80-ak kilometara sjeverozapadno od Pokhare, do kojeg je zrakoplovom inače potrebno letjeti 20 minuta.

No zrakoplov s četvero Indijaca, dvoje Nijemaca i 16 Nepalaca izgubio je kontakt s kontrolnim tornjem u Pokhari pet minuta prije nego što je trebao sletjeti, rekli su dužnosnici aviokompanije.

Na tom području su gusti oblaci

Mjesto nesreće je u pokrajini gdje se nalazi planina Dhaulagiri, sa sedmim najvišim vrhom u svijetu (8167 metara), blizu nepalske granice s Kinom. Vojnici nepalske vojske i drugi spasilački radnici radili su na teškom planinskom terenu na nadmorskoj visini od otprilike 4400 metara po oblačnom vremenu, rekli su dužnosnici.

Netra Prasad Sharma, najviše rangirani birokrat u okrugu Mustang, gdje je došlo do nesreće, rekao je da vremenski uvjeti i dalje predstavljaju izazov.

“Veoma gusti oblaci su na tom području. Potraga za tijelima se nastavlja”, kazao je Sharma telefonom za Reuters. Internetska stranica za praćenje zrakoplova Flightradar24 je rekla da je zrakoplov registarske oznake 9N-AET svoj prvi let obavio u travnju 1979. godine.

U Nepalu su zrakoplovne nesreće česte

Nepal, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planina u svijetu, uključujući i Everest, ima dugu povijest zrakoplovnih nesreća. Vrijeme se tamo može odjednom promijeniti, a piste se nalaze u planinskom području do kojeg je teško doći.

Let kompanije US-Bangla Airlines iz Dhake, glavnog grada Bangladeša, do Katmandua sudario se početkom 2018. pri slijetanju i zapalio, pri čemu je stradala 51 osoba od 71 putnika.

Autor : redakcija hr-vjesnik