Krvoproliće se jučer navečer dogodilo u romskom naselju Parag nedaleko od Čakovca, a mještani sada strahuju od krvne osvete. 

U pucnjavi je ubijena jedna žena, a šest osoba je ranjeno. Među njima je jedna maloljetna osoba, a tri osobe su u teškom stanju i nalaze se u županijskoj bolnici u Čakovcu. Prema posljednjim informacijama, sve bi tri osobe koje su se borile za život trebale preživjeti, nakon što su operirane. Jedna je operacija trajala čitavu noć.

Tučnjavi je prethodila svađa među susjedima. Doznaje se da je mladić pucao iz vatrenog oružja nakon što su njegovu obitelj napali susjedi i nakon što su razbili njegov automobil BMW. Onda je otišao po oružje i krenuo pucati po sumještanima.

Detalji ubojstva u međimurskom Paragu: Žena ubijena, djevojčica upucana u ruku

U pozadini, je dakle, sukob dvije romske obitelji i to je zasad sve što policija zna o motivu zločina. Uhićeni su 27-godišnjak i 22-godišnjak i policija još ne zna je li pucao samo jedan od njih ili obojica, pa se još sa sigurnošću ne zna ni tko je ubojica. Uz njih, uhićen je i jedan maloljetnik. Policiji nisu puno pomogli iskazi mještana, koji su bili šaroliki i nisu rasvijetlili okolnosti krvoprolića. Policija stoga čeka dovršetak vještačenja, koje će pokazati je li pucao jedan mladić ili dvojica, a onda će se sa sigurnošću znati i tko je ubojica. 

No zna se da je uhićeni 27-godišnjak evidentiran u više od 90 incidenata te da ima 24 kaznene prijave i 18 prekršajnih, od krađa i razbojništava do nasilja i krivotvorenja. 

Uhićeni 22-godišnjak ima dvije kaznene prijave i četiri prekršajne, a radi se, među ostalim, također o prijavama za krađu i nasilje u obitelji. 

DORH objavio rezultate očevida

O svemu se večeras oglasio i DORH, koji je objavio rezultate očevida te obavijestio da je naložio niz vještačenja. 

“Prema rezultatima provedenog očevida, proizlazi da je iz vatrenog oružja smrtno stradala hrvatska državljanka (1962.), dok je, također iz vatrenog oružja, ozljede zadobilo dvoje djece (2011., 2005.) te troje hrvatskih državljana (1980., 2001., 1983.).

Zamjenica županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu je, sa službenicima Policijske uprave međimurske, provela u noći 24./25. kolovoza 2021. očevid na mjestu događaja, u naselju Parag, zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva.

Prema rezultatima provedenog očevida, proizlazi da je iz vatrenog oružja smrtno stradala hrvatska državljanka (1962.), dok je, također iz vatrenog oružja, ozljede zadobilo dvoje djece (2011., 2005.) te troje hrvatskih državljana (1980., 2001., 1983.).

Državno odvjetništvo je izdalo usmene naloge za uzimanje bioloških uzoraka, GSR čestica, krvi i urina, koji će se u zakonskom roku i pisano potvrditi, te uzimanje papilarnih linija i oduzimanje odjeće sudionika događaja, dok je sucu istrage stavljen prijedlog za pretragu kuća i okućnica sudionika događaja”, priopćio je DORH. 

Strah od krvne osvete

Krvna osveta, od koje se sada strahuje u romskom naselju, odnosi se na moguću osvetu obitelji kojoj je ubijena žena prema obitelji iz koje dolazi ubojica. Zbog svega policija i dalje dežura u Paragu. 

U međuvremenu se u naselju i dalje priča samo o onome što se sinoć odigralo. 

“Nešto malo su oni vikali, usmeno su vikali, kad su se oni udaljili. Ja sam tu stajao i točno sam vidio rafale. Vidio sam kako su mi nećaci pali dolje i to je sve što sam vidio”, kazao je za RTL Vid Oroš, brat ubijene. 

”Odjednom čujem rafal, vidio sam sestru, nećake, od nećaka kćer, kako su padali dolje. Kako je moja sestra pala ni kriva ni dužna, tako može i više tu u romskom naselju ljudi pasti”, rekao je brat ubijene još pred kamerama Nove TV, a onda se nadovezala majka ozlijeđenoga Zlata Ignac. ”Nismo se nadali da će biti tako grozno”, rekla je.

Iz čega je točno pucano, ona ne zna, ali misli da je riječ o pušci: ”Bio je mrak i s obzirom na to da slabo vidim, ne znam.”

Igor Šegović, vršitelj dužnosti ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, objasnio je da je najmlađa pacijentica imala 10 godina. “Zadobila je prostrjelnu ranu podlaktice te je nakon pružene pomoći, što saniranja rane što pružanja psihičke podrške i pomoći, puštena kući”, rekao je.

Predstavnik Roma optužuje policiju

Policija kaže da je Parag problematično mjesto, no predstavnik Roma Matija Oršuš u Dnevniku Nove TV upozorava da su dolazili na prijave mještana, koji su prijavljivali svaku situaciju, od pucanja oružjem u zrak do glasne muzike: ”Mislim da je to bilo dovoljno da oni nešto pokrenu po tom pitanju.”

Policija u romskom naselju Parag u kojem je jučer ubijena jedna osoba, a više njih je ranjeno

Ali policija, kaže, nije pokrenula ništa: ”Policija jednostavno nije mogla naći stvari koje su bile prijavljene, posebno vatreno oružje.”

”Oružje je danas dostupno svima i jeftino. Romi su oružje kupili od većinskog naroda. Nisu od Roma. Mi smo protiv oružja, kao i mještani Paraga, naselja koje je bilo mirno i veselo. Bit će i dalje takvo, samo trebamo svi zajedno nešto učiniti i mislim da se naselje može dotjerati”, istaknuo je Oršuš.

Sutra je na redu još jedan sastanak o prevenciji oružja u Županiji, a razgovarat će i sa saborskim zastupnikom i predsjednicom Saveza: ”Mi smo čak i preko njih apelirali na upoznavanje s problemima u romskim naseljima. Naš je saborski zastupnik reagirao i razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.”

No, nerijetko je dojam da kao da se ništa nikad ne privede kraju nakon niza sastanaka i razgovora. Oršuš, pak, odvraća: ”Ne može se reći da institucije ne rade svoj posao. Centri za socijalnu skrb rade, neke od obitelji su pod njihovim nadzorom.”

Bi li onome koji počini prekršaj ili kazneno djelo trebalo oduzeti pravo na socijalnu pomoć, pitaju se neki, a Oršuš smatra da bi: ”Definitivno. I za to smo da se postrože kazni. Neka za jedan metak dobije jednu godinu zatvora, i više.”

Oršuš, koji je ranije pokrenuo inicijativu za dobrovoljno vraćanje oružja, opetovao je poziv: ”Sve mještane romskih naselja pozivam da predaju oružje, ako ga imaju, jer vidimo što se dogodilo i bojim se da se to ne dogodi u drugim naseljima.”

Prepucavanje Roma i predstavnika policije

Ranije danas policija je održala izvanrednu konferenciju za medije nakon ubojstva i pucnjave u Paragu, a zbog izostanka reakcije na prijave za posjedovanje oružja policiju je kritizirao saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je rekao da je upozorio Božinovića na veliku količinu oružja koja je stigla u naselja.

U romskom naselju Parag prilikom pucnjave smrtno stradala žena te je ozlijeđeno više osoba

Božinovićev savjetnik Vladimir Faber na konferenciji za medije na to je rekao da se radi ”o najobičnijem politikantstvu i izbjegavanju vlastite suodgovornosti”.

Oršuš kaže da je Faber upoznat s problemima: ”Ne znam zašto je promijenio priču, ali mislim da je i njemu stalo da se makne oružje iz romskih naselja. No, nije na nama, nego na policiji da odradi posao onako kako znaju.”

Policija je, inače, u zadnjih mjesec dana u romskom naselju Parag imala 41 intervenciju.

Kako se neslužbeno može čuti iz policijskih krugova, vrlo su nezadovoljni što se krivnja prebacuje na njih. Upravo zbog niza prijava koje su podnosili, smatraju da su svoj posao obavili, no navode da za posjedovanje kalašnjikova i sličnog oružja, koje se redovito zapljenjuje na tom području, sudovi ne daju zatvorske kazne, nego rad za opće dobro.

O tome je na presici govorio i Faber. 

Rekao je da je PU međimurska u 5 godina imala 37 oduzimanja automatskog oružja – pušaka, automatskih pušaka, poluautomatskih pušaka, puškomitraljeza… U samo jednom slučaju, pojasnio je Faber, određena je zatvorska kazna, dok su u svim ostalima kazne bile uvjetne, rad za opće dobro ili su postupci još u tijeku. 

“Ja ću vam dati još jedan podatak vezan za 37 komada oružja. Samo jedan počinitelj je do sada, u ovih 5 godina, kažnjen zatvorskom kaznom, bezuvjetnom. Svi ostali postupci okončani su ili uvjetnim kaznama ili radom za opće dobro ili su još u tijeku. Činjenica je da pravna država ne daje jasnu poruku počiniteljima kaznenih djela, pogotovo nelegalnog držanja vatrenog oružja. Ne daje jasnu poruku o tome koliko je to opasno i koliko bi se takva kaznena djela trebala sankcionirati. Tim ne-djelovanjem šalje se pogrešna poruka nekim ljudima, pa oni mogu pomisliti da kad već susjed nije završio u zatvoru, a policija mu je uzela automatsko oružje, zatvor mogu izbjeći i oni. I tako je u 37 slučajeva”, rekao je Faber na presici.

Autor: redakcija hr-vjesnik