Izvor slike: Jutarnji list

Cijeli svijet je doslovno stao, tako bi se nekako mogla opisati situacija u kojoj smo se našli usred pandemije koronavirusa koja će nedvojbeno i kada prođe ostaviti dubok trag na zdravstvo, ekonomiju, ali i na ljude koji žive u strahu i panici. Kriza kojoj trenutačno svjedočimo samo je početak onoga što nam po svemu sudeći tek slijedi.

Sasvim je jasno, svijet i Hrvatska više neće biti isti, a samim time neće ni politika, iščitati se to može iz poruka domaćih, ali i svjetskih političara koji se bore s pandemijom koronavirusa. No po svemu sudeći, prvi put u povijesti Hrvatske mogli bi se promijeniti prioriteti birača, kada svi iz svojih domova čekamo signal za povratak na posao. Nadajući se da će naša radna mjesta biti sačuvana nikoga više ne zanima tko je kojeg svjetonazora. 

Očekivano je da će se u takvim okolnostima mijenjati i politika, a teško je za očekivati da se uslijed ove krize uspije isprofilirati neka nova politička opcija ili pokret, no zato se koronakriza čini kao idealna prilika za formiranje velike koalicije, o kojoj se ionako dugo špekulira na domaćoj političkoj sceni, a i sami mediji iz sjene to počinju potencirati.

Suradnja između HDZ-a i SDP-a u kojoj će se svjetonazori zbog krize ostaviti po strani sada se čini izglednija no ikada, a izvanredno stanje u kojem smo se zatekli, dvije najveće stranke u državi gura baš u tom smjeru. Građani od političara u ovom teškom razdoblju očekuju konkretne prijedloge, kvalitetna rješenja, očekuju jedinstvo koje premijer Andrej Plenković zahtjeva i od građana ali i od oporbe.

Pogledate li informativne emisije javne televizije, može se zaključiti da ih i mediji guraju u tome smjeru, govoreći o stranačkom jedinstvu, koje uistinu u ovo krizno doba i treba razmotriti. Formalno parlamentarni izbori trebali bi se održati u rujnu, no pitanje je hoće li do toga uopće doći, ili će Plenković usred krize ponuditi suradnju kolegama iz oporbe okupljajući na taj način sve glave na jedno mjesto, mjesto s kojega će se boriti s razmjerima krize.

Osim toga, da se redovni izbori i održe, neće biti vremena za razvlačenje pregovora oko sastavljanja vlade, a sve relevantne ankete ukazuju na to da osim SDP-a i HDZ-a šanse za prelazak izbornog praga ima tek Škoro, čiji se rejting uslijed krize topi.