OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izvor slike: Podravski list

I u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe otkriven je jedan slučaj zaraze koronavirusom, objavio je jutros Podravski list.

Taj slučaj je potvrdila i ravnateljica doma Vesna Križan, koja je rekla da se radi o starijoj ženi.

„Gospođa je rođena 1938. godine. Test je napravljen jučer, a rezultat smo doznali jutros. Sada utvrđujemo okolnosti pod kojima se korisnica zarazila.“ Trenutno je nejasno kako je virus ušao u dom, uvjerava ravnateljica.

Kako kaže, nema nikakvih indicija da među štićenicima ili osobljem ima još zaraženih.

“Ni do sada nismo imali nikoga u sumnjivom stanju. Dom je zatvoren još od kraja veljače i pridržavamo se svih mjera zaštite. Redovito dezinficiramo čitav prostor, a korisnicima obroke dijelimo po sobama tako da ne dolaze u restoran. Naravno, moguće je da je virus unio netko od zaposlenika koji ipak moraju ići svojim kućama, znate da postoje asimptomatski prijenosnici, ali još ne znamo je li o tome riječ“, kaže ravnateljica Križan.

Vesna Križan
Izvor slike: ePodravina (screenshot)

O slučaju je obaviještena epidemiološka služba i županijski Stožer civilne zaštite, s kojim je dogovoreno da će danas u koprivničkom Domu biti prikupljeni brisovi. Ravnateljica očekuje da će testirani biti svi korisnici i zaposlenici Doma.

Zaražena gospođa nalazi se u bolnici i osjeća se relativno dobro. „Čuli smo se mobitelom, može normalno razgovarati. Relativno je dobro i nije na respiratoru“, kaže ravnateljica, koja dodaje kako je sretna okolnost što je gospođa bila smještena u jednokrevetnoj sobi pa su njezini kontakti s ostatkom ljudi u domu bili smanjeni. Zbog toga se ravnateljica nada kako neće doći do iseljenja doma.

Ravnateljica Križan ističe kako su se domovi za starije osobe najteže pogođene institucije u krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa. „Škole su zatvorene, bolnice su značajno smanjile kapacitete, samo domovi rade u punom opsegu. Mi ne možemo raditi doma, ne možete skuhati ručak korisnicima kod kuće“, objašnjava Križan, koja dodaje kako se nada da će zaražena korisnica ozdraviti, a koprivnički Dom biti pošteđen širenja zaraze.