Izvor slike: ePodravina (screenshot)

Od jučer je šestero novozaraženih na području Koprivničko-križevačke županije, izvijestio je u petak Županijski stožer u Koprivnici.

Svih šest novozaraženih dolazi iz Doma za starije u kojem su do danas oboljele 34 osobe.

Dr. Draženka Vadla, epidemiologinja i čelnica Zavoda za javno zdravstvo: “Do danas imamo ukupno 60 osoba pozitivnih, a 12 je ozdravilo. Čak 34 su iz Doma za starije i nemoćne, šest zaposlenika i ostalo su korisnici”.

Koprivnica je, kao što smo već izvijestili, postala novo žarište u Hrvatskoj što se tiče širenja koronavirusa.

Od prve osobe korisnice Doma za starije i nemoćne u Koprivnici pozitivne na koronavirus, prošlo je oko dva tjedna.

Tko je zakazao? Liječnica koja vodi brigu o korisnicima doma? Ravnateljica doma koja se najblaže rečeno ne snalazi u ovoj zahtjevnoj situaciji? Ili pak epidemiolozi koji nisu donijeli promptnu odluku testiranja svih djelatnika i svih korisnika Doma.

To se moglo učiniti već nekoliko puta u tih svih dana. Zašto je propušteno?

Smjenu ravnateljice zbog povećanog broja oboljelih od koronavirusa u instituciji Doma za starije i nemoćne Koprivnica zatražio je gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić (SDP).

„Koristim ovu priliku pozvati ministra Beroša i ministra Božinovića da se uključe u ove procese i da stave na raspolaganje sve dostupne resurse doktorici Vadla koja danas radi veliki posao, da preuzmu i prihvate odgovornost za zdravlje, ali i funkcioniranje Doma za starije u nemoćne u Koprivnici, kao što su to učinili u Splitu. Podravina i Prigorje, naša Županija nisu zaslužili da se u njemu raspada socijalna država, a da Nacionalni krizni stožer na to žmiri. Reagirali ste relativno žurno u Splitu, sada je trenutak da djelujete još žurnije u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici. Smjena ravnateljice i imenovanje kriznog ravnatelja po uzoru na splitsko rješenje je prvi korak u sređivanju stanja i u našem Domu“, poručio je u svojem priopćenju Jakšić.

I Župan koprivničko-križevački, Darko Koren (Mreža) komentirao je u četvrtak moguću smjenu ravnateljice Doma za starije i nemoćne u Koprivnici te rekao kako su svi mjerodavni ovaj dom do prije mjesec dana svrstavali među najbolje u Hrvatskoj. Po tom pitanju ni danas se nije ništa promijenilo, uvjerava.

– Ovo povećanje broja oboljelih u Domu je nešto na što se u najvećoj mjeri nije moglo reagirati drugačije nego što se jest. Procjenjivati koliko je nečija odgovornost u tome svemu je vrlo teško. Naime, spadam u skupinu ljudi koji nikada nikoga prerano ne optužuju, ali nikada prekasno ne osude – rekao je.

Dodao je kako će tako biti i u ovom slučaju jer je najmanji problem donijeti odluku o smijeni ravnateljice koja  i sama već razmišlja da ide u zasluženu mirovinu.

– No, ta ista ravnateljica od 2009. upravlja ovim Domom i za sve one dobre stvari je isto zaslužna i kao što može snositi dio odgovornosti za ovo što se dogodilo, pa tako i ja sam temeljem zapovijedog lanca snosim dio odgovornosti – objasnio je.

Ravnateljica doma Vesna Križan na upite novinare smatra li se osobno odgovornom te hoće li podnijeti ostavku bez obzira na to što će odlučiti čelnici Županije, jučer na pressici kaže kako će razmisliti.

Jedno je, međutim, u ovoj priči oko žarišta zaraze u Domu za starije posve sigurno: podbacio je cijeli sustav i nije učinjeno dovoljno da se ta osjetljiva populacija što snažnije zaštiti.

Zakazala je ravnateljica sa svojim timom, zaposlenici Doma i domski liječnici, a i epidemiolozi te infektolozi. Zakazao je i Županijski stožer. Nitko od njih nije učinio sve što je mogao i trebao da spriječi ovo što danas imamo u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ministar zdravstva Vili Beroš možda drži pod kontrolom situaciju u ostalim dijelovima Hrvatske, ali u Podravini i Prigorju stanje se otelo kontroli, jer je iz jedne ustanove buknulo žarište koje će u idućih 14 dana još više eskalirati.

AUTOR: Redakcijski tekst