DCIM100MEDIADJI_0068.JPG

Izvor slike: ePodravina (screenshot)

Oporbeni klub vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije medijima se ponovno obratio priopćenjem u kojem komentiraju situaciju s koronavirusom u Podravini i Prigorju te pozivaju na utvrđivanje odgovornosti.

Priopćenje prenosi portal Prigorski.hr u cijelosti:

Prema izvješću Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u zadnjih 48 sati na našem područja su tri novozaražene osobe od COVIDA-19, dok su dvije osobe preminule te ih je sada ukupno sedam. U Općoj bolnici je hospitalizirano 30 oboljelih od čega 28 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe. Ova činjenica, nažalost upućuje na to da će, vjerojatno, biti još umrlih, čime ćemo samo potvrditi svoju čelnu poziciju u RH. Jedino je u našoj županiji broj preminulih u odnosu na broj zaraženih oko 10 % (7 preminulih od 74 zaražena), a po broju preminulih na 100.000 stanovnika smo u rangu sa Splitsko-dalmatinskom županijom. 

Razlog tako velikom broju preminulih od ukupno zaraženih je, vjerojatno, prodor infekcije u županijski Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici u kojem su smješteni pripadnici najrizičnijih skupina, a očito su ignorirane propisane mjere zaštite (odlazak u trgovinu, raznošenje hrane po sobama, friziranje, vraćanje neizliječenih osoba u dom i sl,). Pitanje je koliko se i sada pridržavaju propisanih pravila, obzirom da gotovo svaki dan u toj sredini imamo novozaražene osobe. Kao županijski vijećnici već smo tražili utvrđivanje odgovornosti za situaciju nastalu u Domu, ali je na to izostala bilo kakva reakcija. Postali smo Županija slučaj koja puni stupce novina i udarna je vijest u medijima, a nitko ne govori o pokretanju istrage zbog tolikog broja oboljelih, a sada i preminulih, ili recimo o smjeni ravnateljice i odgovornosti Upravnog vijeća Doma.

Izvor slike: Prigorski.hr (vijećnici SDP-a i HL u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije)

Drugi razlog za tu situaciju je, vjerojatno, prodor infekcije u Opću bolnicu u Koprivnici o čemu se u zadnja dva dana puno piše. Iz raznoraznih izjava nije najjasnije jesu li liječnici i medicinsko osoblje imali svu potrebnu zaštitnu opremu, ali ju nisu koristili ili zaštitnu opremu uopće nemaju. Također je nejasno da li je kod osobe s bakterijskom upalom pluća došlo do pogreške u postupanju ili je kriva loša komunikacija između ravnatelja i liječnice. Tko je odgovoran za dvoje zaraženih iz Pitomače? Sustav je preopterećen i pogreške se događaju, kažu! Kad su u pitanju ljudski životi, greške treba svesti na minimum, a ne ih objašnjavati kao nešto što je normalno. Tražimo da se utvrdi odgovornost za učinjene propuste i nećemo se zadovoljiti odgovorom da je za sve kriv virus sam.

Ponovo tražimo i veći angažman predsjednika Županijske skupštine gosp. Pintara i očekujemo da na jednoj od pressica, na kojima se redovito pojavljuje, izvijesti javnost o svim mjerama i aktivnostima koje je, u nastaloj situaciji, on poduzeo po pitanju utvrđivanja odgovornosti ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe i ravnatelja Opće bolnice u Koprivnici.

Ovdje treba govoriti i o odgovornosti župana, jer su čelni ljudi ovih institucija njegov izbor. Župan sam često govori da  njegova plaća i plaće njegovih suradnika moraju biti velike, jer je i njihova odgovornost velika pa ih pozivamo da sada prihvate svoj dio odgovornosti. 

Kao vijećnici dužni smo brinuti o kvaliteti pružanja usluga našim građanima i upozoravati na loše ili sumnjivo funkcioniranju županijskih institucija, stoga još jednom pozivamo da se utvrdi odgovornost mjerodavnih i nećemo prihvatiti da se i ovdje primjenjuje pravilo da politički podobne osobe ne mogu biti ni za što odgovorne.

Klub vijećnika SDP-a i HL

AUTOR: Prigorski.hr