Izvor slike: Jutarnji list

Hrvatska je jučer imala 21 novozaraženog pa se broj slučajeva popeo na 110. U večernjim satima stigla je neslužbena informacija kako su tri pacijenta KB Dubrava zaražena, no potvrde za to nema. Očekuje se da će to biti potvrđeno na press konferenciji.

Jučer popodne potvrđeno je i da je muškarac u Istri koji je umro bio zaražen koronavirusom. Zaraženi su i njegova supruga te jedan sin. Ministarstvo zdravstva poslat će u Opću bolnicu Pula hitnu inspekciju kako bi se ustanovile sve okolnosti vezane uz slučaj poznatoga istarskog ugostitelja Antonija Nine Kernjusa (65), prvog oboljelog od koronavirusa sa smrtnim ishodom u Hrvatskoj.

– Ispitat će se je li sve rađeno po pravilima jer istina mora doći na vidjelo, ona je jedino relevantna – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Naime, dok je Aleksandar Stojanović iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije izjavio da je preminuli bio bez simptoma, da je bio u samoizolaciji i da je odbio hospitalizaciju, njegova obitelj tvrdi suprotno.

– Mi moramo demantirati činjenicu da moj otac nije htio hospitalizaciju. Odgađali su nam dva puta prijevoz koji nije došao. Možda da su i došli, ne bi ga spasili, mi to ne znamo – rekao nam je Emil Kernjus, sin preminulog koji je vodio sa svojom obitelji nadaleko poznatu konobu Astarea u Brtonigli nedaleko od Umaga.

Obitelj kaže da su odmah nakon što je pokojnom Nini skočila temperatura obavijestili svog obiteljskog liječnika u Poreču, a on ih je uputio na epidemiologa u Umagu. Tada su dobili odgovor da se pričeka jedan dan ako će se stanje pogoršati te da uzme antipiretik

Kada se drugi dan situacija pogoršala, ponovno su zvali epidemiologa koji je rekao da im ne može pomoći i da po Kernjusa moraju doći iz Pule, preuzeti ga i odvesti u Pulu da mu uzmu bris te ga vratiti kući. Zato su čekali Hitnu pomoć koja je trebala doći u utorak oko 10 sati ujutro, ali oko 12 sati su ih obavijestili da zbog nedostatka vremena neće moći doći, nego će im oko 14, 15 sati doći liječnik u kućni posjet kako bi uzeo bris.

No, ni on nije došao zbog nedostatka vremena te je sve odgođeno za idući dan. Te iste noći stanje mu se pogoršalo i kada je stigla Hitna pomoć, već je bilo kasno.

– Ne znam hoćemo li tražiti odgovornost nadležnih. Još ćemo se međusobno konzultirati, ali najvjerojatnije nećemo. Ne leže nam sporovi – kazao je Kernjus.

Izvor slike: Index.hr (screenshot)

U bolnici Fran Mihaljević trenutno leži 20-ak pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus.

Većina imaju blaže ili srednje jake simptome, samo jedan bolesnik ima težu kliničku sliku. 10-ak pacijenata je otpušteno, možemo ih smatrati ozdravljenima jer nisu imali više baš nikakve simptome, a troje ih je pušteno na kućnu njegu jer smo procijenili da mogu biti u samoizolaciji, u dobrom su općem stanju i hospitalizacija nije više nužna”, rekao je jutros Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Zarazne.

Izvor slike: Index.hr (screenshot)