Izvor slike: Dnevno.hr (screenshot)

Unatoč porastu oboljelih od korona virusa u Hrvatskoj, sve je, kažu stručnjaci, i dalje pod kontrolom.

– Imamo još 40 zaraženih, što nas dovodi do brojke od ukupno 1222 oboljelih, rekao je ministar Beroš na početku konferencije. 

– Dosad je obavljeno ukupno 11464 testiranja, a 617 u posljednja 24 sata. 372 osobe su hospitalizirane. Nažalost, imamo i preminulog pacijenta, muškarca srednje životne dobi koji ranije nije bio bolestan. Mi smo ponosni na sve koji se drže naših uputa. Tako prije svega širite druge oko sebe. Iako je naša linija linerna, ne smije biti mjesta za opuštanje. 

Izdano je 565,221 e-propusnica, a odbijeno je 16673 zahtjeva. Do 11 sati danas obavljen je upis 100,000 zahtjeva velikih poslodavaca. Molba poslodavcima sa do 250 zaposlenih je da to rješavaju kroz e-propusnice za poslodavce.

Za poslodavce koji nisu uspjeli unijeti zahtjeve, stare propusnice vrijede do srijede.

Ministar Božinović progovorio je i o mogućnosti najavljenog ponovnog otvaranja tržnica.

– Jutros je održana video konferencija i dane su upute nacionalnim stožerima o epidemiološkim mjerama. U ovom trenutku lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe i za otvaranje. To uključuje i zaštitare i druge koji će pratiti pridržavaju li se svi mjere. Kada dobijemo povratnu informaciju, moramo krenuti u sve spremni kako ne bismo izazvali nova žarišta, objasnio je ministar Božinović. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je uputu o smanjivanju putovanja za građane koji žele doći u domovinu tijekom Uskrsa.

I dalje vrijedi preporuka HZJZ-a o ograničavanju putovanja, i iz inozemstva i u inozemstvo, te unutar Hrvatske.

Županijski centri dobili su dosad ukupno 3802 dojava o kršenju samoizolacije. Kod 1083 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.