Izvor slike: HR-vjesnik

Situacija iz Koprivničko-križevačke županije izmaknula je kontroli, slično kao i na Braču, pokazale su posljednje vijesti iz tog žarišta epidemije.

Još jedna osoba preminula je od posljedica zaraze koronavirusom. Riječ je o korisniku Doma za starije u Koprivnici.

Ukupno je 11 preminulih, od toga desetero korisnika Doma. Novih oboljelih od jučer nema, otkrio je šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić.

“Sljedeća dva tjedna su ključna”, rekao je župan Darko Koren.

Župan je otkrio kako je ravnateljica Doma za starije osobe Vesna Križan podnijela ostavku, što ukazuje na teret koji je cijelo vrijeme nosila.

“Moraju se presijeći tokovi koji ne daju garanciju uspjeha. Njezin potez je izuzetno odgovoran i moralan”, kaže Koren.

Župan je prihvatio ostavku te ističe kako se to doista ne temelji na nikakvim političkim inicijativama, niti pritiscima. To je isključivo posljedica razgovora i njezine odluke da tako može doprinijeti cilju, navodi.

Posebna povjerenica Županije za Dom za starije i nemoćne bit će pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Željka Koluder Vlahinja.

U utorak na Upravnom vijeću Doma za starije bit će imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja i unutar mjesec dana trebao bi biti izabran novi. Ravnateljica Vesna Križan ide u mirovinu.

Dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo: “Oboljele su ovog časa svega četiri osobe iz opće populacije, a 40 je oboljelih iz Doma. Imamo 15 kontakata iz Doma i možemo očekivati pozitivne osobe u idućih 14 dana”.

Umrlo je već deset oboljelih korisnika, odnosno svaki peti, u nedjelju troje, a danas jedan.

U Hrvatskoj je dosad umrla 91 zaražena osoba. Čak deset posto ih dolazi iz Doma za starije u Koprivnici.

Koprivnica i Brač postali su, tako, udarne vijesti u izvještajima o epidemiji u Hrvatskoj. U koprivničkom slučaju dogodio se peh, kažu mjerodavni u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

AUTOR: HR-vjesnik