Izvor slike: RTL

Imamo 61 novi slučaj zaraze. Ukupno je zaraženo 1343 osoba. U novozaražene su ubrojeni i oboljeli u Splitu.

“Jedna osoba je preminula, radi se o osobi vezanoj uz KBC Split”, kazala je Maja Grba-Bujević. “Nema opuštanja. Nećemo se posjećivati nego ćemo pokloniti zdravlje tako što ćemo se čuvati”, dodala je.

“Što se tiče pacijentice u Splitu, ona je primljena na Hitnu pomoć. Starije je životne dobi. U sklopu rutinske provjere snimljena su joj pluća i na temelju toga se posumnjalo u korona virus. Uzet joj je bris, završila je na respiratoru te je na kraju, nažalost, preminula”, objasnila je Grba Bujević. 

Izliječeno je 179, što je 12 više nego jučer.

Otvaraju se tržnice

Potpisana je odluka kojom se omogućava rad tržnica, priopćio je ministar Božinović

Banke pozivaju umirovljenike da u najvećoj mogućoj mjeri dižu mirovine na bankomatu, kazao je Božinović.

“Molimo sve građane da u doba isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijih sugrađana”, kazao je Božinović.

Krunoslav Capak komentirao je stanje u Kninu te žarište u Krapinsko-zagorskoj županiji.

“Što se tiče Knina, pričao sam s epidemiologinjom. Promjene broja oboljelih od jučer nema. U samoizolaciji je 25 zdravstvenog osoblja, radi se dezinfekcija i za sada nema potrebe za dodtanim mjerama. Što se tiče Stubičkih toplica, imamo četiri pacijenta i dvije medicinske sestre. Radi se na njihovom premještaju. Tamo ima više zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji”, kazao je Capak.

O slučaju smrti mlađeg muškarca

Alemka Markotić kazala je kako je jučer bilo upita o bolesniku koji je preminuo u Klinici. “Mi u dokumentaciji koja je pristigla nije bilo informacije o kroničnim bolestima jer je bolesnik stigao iz Zaboka u teškom stanju. Od bolnice su bile navedene dijagnoze o akutnom stanju bolesnika, nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim bolestima. Dobila sam informaciju da postoje neke druge dijagnoze pa sam zamolila ravnateljicu bolnice da dobijemo uvid u karton i stanje bolensnika koji je preminuo. Kod njega postoje i druge dijagnoze – jedna je bila rizični element koronavirusa. Ostale dijagnoze su mogle utjecati na to da se razvije teži oblik kliničke slike. Njegovo liječenje je bilo po svim pravilima. Nisam o obitelji tražila dozvolu da govorim o njegovim bolestima”, rekla je Markotić.

“Kad je situacija s umrlim, mora se uzeti u obzir da se radi o jako teškoj situaciji. To nije jedan broj, jedna osoba na respiratoru. Ne smijem kao liječnik iznositi detalje koji bi mogli dovesti da se u manjoj sredini identificira ta osoba”, dodala je Markotić.

“Kolege iz Zaboka korektno su naveli akutne dijagnoze koje su bile bitne”, dodala je Markotić.

Prekjučer su identificirali dvije djelatnice u zdravstvu da su inficirane koronavirusom na Klinici, jedna medicinska sestra i jedan nezdravstveni radnik.

“Izvršava se kompletan izvid, 8 liječnika je u samoizolaciji, 39 medicinskih sestara i 11 nezdravstvenih radnika”, kazala je.

Nasilje u obitelji

Božinović je komentirao je li bilo povećanja slučajeva nasilja u obitelji. “Alati postoje od ranije, postoji red button. Mi smo spremni razmotrilti svaki model ako bi se pokazalo da taj problem raste i da je gorući. Zasad nema takvih pokazatelja. Učinit ćemo sve ako se to promijeni”, kazao je.

Capak je komentirao koliko bi moglo biti asimptomatskih bolesnika. “Na kruzeru smo imali 40 posto asimptomatskih, studija na Islandu je pokazala 50 posto, teško je procijeniti koliko bi to bilo. Radit ćemo serološke studije na uzorku populacije, ne na cijeloj populaciji. Ispitujemo nekoliko varijanti koja bi to platforma bila”, kazao je Capak.

Na upit kako to da protiv svećenika koji poziva na dolazak na misu nije podnesena kaznena prijava, kao što je protiv nekih građana koji su radili slično. “Policija je postupala po zakonu. Policija je tijelo koje prijavljuje djelo sudu ili odvjetništvu. Ono što je sigurno je da policija nema dvostruke standarde”, rekao je.

O zaraženoj ženi koja je ušetala u poštu

Komentirao je slučaj zaražene žena koja je ušla u poštu. “Radi se kriminalističko istraživanje i moramo utvrditi sve činjenice. To djeluje zabrinjavajuće. ali policija mora provesti istragu kako bi utvrdila sve činjenice. Policija nema taj luksuz da ne istražuje. Tek na temelju utvrđenih činjenica može odlučivati o daljnjim postupcima”, kaže Božinović.

“Imali smo nekoliko proboja u zdravstvene ustanove. Zdravstveni djelatnici su na prvoj crti borbe, ali to su i ljudi koji idu svojim kućama, koriste prijevoz i imaju mogućnosti da se u privatnom životu zaraze. Iako se to na brojnim mjestima dogodilo, mi držimo situaciju pod kontrolom. Nemamo zatvoren niti jedan bitan dio zdravstvenog sustava”, kaže Capak.

Božinović je kazao da od četvrtka do subote će se produžiti radno vrijeme trgovina od 7 do 20 sati.