Izvor slike: Jutarnji list

Četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom – tri su osobe bile u bliskom kontaktu sa zaraženima, dok je jedna došla iz inozemstva.

Ukupan broj zaraženih u Hrvatskoj popeo se na 31, priopćio je Stožer civilne zaštite. 525 osoba je u obradi, a čekaju se rezultati triju testiranja.

– Riječ je o dvoje novozaraženih u Puli i dvoje u Zagrebu, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da su novooboljeli u Zagrebu bliski kontakti do sada poznatih bolesnika.

U Puli se se radi o ugostitelju koji se vratio iz Italije i pozitivan je na koronavirus, a druga osoba iz Pule zaražena je nakon što je u Zagrebu ostvarila kontakt s osobom koja je došla iz Švicarske i kojoj je kasnije u Švicarskoj potvrđena zaraza.

– Još uvijek se radi ili o uvezenim bolesnicima ili o bliskim kontaktima, što nam govori da je epidemiološka situacija još uvijek povoljna, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

Beroš je rekao kako se razmatraju sve mjere koje su na raspolaganju kako bi se smanjila moguća transmisija bolesti u populaciji, no da zasada nema lokalne transmisije. 

Pratimo situaciju iz sata u sat

– Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, nemamo znakova lokalne transmisije u pučanstvu, što je dobar znak, kazao je Beroš.

– Pratimo situaciju iz sata u sat, i spremni smo reagirati novim mjerama ukoliko se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogorša, dodao je. 

Ravnateljica Bolnice za infektivne bolesti “Dr. Fran Milhaljević” Alemka Markotić istkanula je da svi novi bolesnici imaju blaži oblik bolesti te je dodala da se ni sa ostalim zaraženima ne događa ništa značajno. 

Premijer Andrej Plenković je kazao da će učenici od 1. do 4. razreda pratiti nastavu putem posebnih emisija na HRT-u te alternativno putem Sportske televizije.

Za više razrede od 5. do 8. razreda i srednje radi se na online nastavi.

– Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece. Za one koji nemaju, pogotovo kroz prvo razdoblje, škole će raditi. Ako roditelji nisu u mogućnosti osigurati da dijete bude doma, neka dovedu dijete u školi. Nastavnici će biti u školama. Dakle ako djeca nemaju gdje biti, ako roditelji ne mogu osigurati, djeca mogu doći i u vrtić i u školu, rekao je Plenković.

Premijer je kazao da je dobro u ovom trenutku što su slučajevi zaraze koronavirusom u Hrvatskoj generirani dolaskom ljudi iz drugih zemalja gdje je epidemija prisutna.

Kazao je ida se u Hrvatskoj mjere poduzimaju zadnja dva mjeseca.

– Sjetit ćete se kada je bila situacija s bivšim ministrom zdravstva da sam kazao d je ovo tema koja zahtjeva angažman. Pratili smo razvoj situacije u Kini i shvatili da će ovo biti europski ali i hrvatski problem – kazao je premijer.

Poručio je građanima da nema razloga za paniku, masovne odlaske u trgovine i pribavljanje zaliha u mjerama koje su disproporcionalne.

Premijer je kazao da će se Vlada fokusirati na radna mjesta.

– Bez ikakvih dilema odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak i na dobit i doprinosa. Dio prihoda koji će biti manji lokalnim jedinicama proračun će nadomjestiti – kazao je.

Apelirao je i na sugrađane starije dobi da budu posebno oprezni.

– Oni su najrizičnija skupina, neka se što manje izlažu i neka vode discipliniran način života u ovom trenutku – kazao je premijer.