Izvor slike: HR-vjesnik

Ministar Vili Beroš je jutros objavio da u Hrvatskoj za sada nema novih slučajeva oboljelih koronavirusom. Broj oboljelih tako i dalje ostaje 19, a svi pacijenti su u dobrom stanju i imaju blage simptome bolesti, prenosi N1.

Tijekom noći je obavljeno još jedno testiranje na koronavirus, no nalaz je negativan.

Izvor slike: Jutarnji list

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu jučer su potvrđene još tri oboljele osobe novim koronavirusom, hospitalizirane u Zagrebu.

Radi se o osobama koje su došle iz Austrije i Njemačke, priopćili su iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Kako smo neslužbeno doznali, jedna osoba je bila u Beču, druga u Berlinu, a treća u Münchenu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je u razgovoru za RTL otkrio najnovije detalje mjera protiv širenja koronavirusa.

“U skladu sa zahtjevima, koji su nam stigli od župana i pojedinih gradonačelnika, ali i zbog specifičnih situacija u Istri, određena je preporuka da od petka 13. ožujka ne bude nastave. Sutra se još može ići u školu, tako da se roditelji pripreme na to. A od ponedjeljka, 16. ožujka, organizirat će se e-nastava preko televizije, računala i tableta”, naglasio je Capak.

Capak je komentirao i informacije da se brod koji je stigao u Split iz Ancone navodno ne može vratiti jer ga Talijani ne žele primiti.

“Ta informacija nam je stigla, da ne žele primiti svoje građane. Dakako, mi ćemo ih zadržati i ići će u karantenu, a oni neka kontaktiraju svoje vlasti zbog repatriacije, a dotle će biti kod nas u karanteni. Naravno da takva situacija nas prisiljava na drastičnije mjere, a to je zabrana takvog prometa”, kaže Capak i dodaje zašto se Hrvatska uopće odlučila primiti taj brod: “Situacija nije bila pripremljena, a bili smo spremni na sve ostalo, karantenu i načine sprečavanja širenja zaraze. Za one koji se ne zadržavaju u Hrvatskoj, nema potrebe provoditi mjere, neće biti u kontaktu s našim građanima pa mi epidemiolozi preporučamo da ih se pusti. Ujedno, praktički smo zatvorili granice, ali povratak nazad je moguć”, objasnio je Capak i potvrdio da se preporučilo otkazati masovna okupljanja:

“Sutra ćemo preporučiti da se otkažu svi skupovi na kojima bi bilo više od 100 osoba.” – ističe Krunoslav Capak.

Izvor slike: Jutarnji list