Izvor slike: Tportal.hr

U emisiji Otvoreno se raspravljalo se o problemima hrvatskog pravosuđa, a jedna od tema bilo je stanje u USKOK-u. Ravnateljica USKOK-a, Vanja Marušić prvo se pohvalila uskočkim uspjesima da bi kasnije opisala izazove i problematiku s kojom se USKOK mora suočavati.

„Preko 90% optužnica je potvrđeno, a u preko 90% ishodimo osuđujuće pravomoćne presude. Postoji manji broj predmeta u kojima se nisu završili kazneni postupci. To su predmeti koji dugo traju i s tim nitko ne može biti zadovoljan, pogotovo ne mi u USKOK-u”, kazala je Marušić. „Samo u najsloženijim predmetima istrage USKOK-a traju do godine i pol, iznimno i nešto više, a na te okolnosti mi ne možemo utjecati zbog potrebe vrlo složenih vještačenja ili kada se dokazi skupljaju preko međunarodne pravne pomoći”, kazala je Vanja Marušić.

Ravnateljica je kao jedan od razloga za neuspjehe USKOK-a navela propise koji tu agenciju ograničavaju, ali i složene procese koje se često razvuku. „Kod optužnica s više osoba netko se uvijek razboli, traži se izuzeće, traži se izuzeće sudaca državnih odvjetnika, izdvajanje nezakonitih dokaza i to značajno usporava”, dodala je Marušić.

Kao jedan od najvećih problema s kojim se USKOK suočava Marušić je istaknula pronalazak i zapošljavanje stručnih kadrova izvan pravničke struke, prvenstveno financijskih i IT stručnjaka. „Odjel za istraživanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom formiran je prije pet godina, a do danas nije zaposlen financijski istražitelj. Zašto? Nitko neće doći raditi. Stručan čovjek s godinama iskustva za takvu plaću… Isto tako je i s IT stručnjacima, a i sa službeničkim kadrom. Problem je u tome što te ljude ne možete adekvatno platiti”, kazala je Vanja Marušić.