Izvor slike: Danica.hr

U krapinsko-zagorskoj organizaciji HDZ-a komentiraju svojeg kolegu Ernesta Svažića koji je nakon ostavke Žarka Tušeka preuzeo kormilo stranke u ovome kraju. On bi se slijedom toga na nadolazećim lokalnim izborima trebao suprotstaviti nesuđenom šefu SDP-a, aktualnom županu Željku Kolaru koji u zagorskom kraju ima ozbiljnu mrežu svojih pristaša.

”U stranci su vjerovali da će s Tušekom uspjeti osvojiti županiju, od toga sada definitivno nema ništa. Mislim da ne vrijedi ni pokušavati i da je i sami Plenković svjestan da će ovdje doživjeti poraz, oko zagorske organizacije i zagorske županije u stranci se nikad nisu trudili, to je vidljivo ne samo sada već i oduvijek. Ovako su se po Tušekovom modelu dijelile fotelje, sitni kadrovi time bi se zadovoljavali i na tome vam sve počiva”, navodi naš sugovornik iz ove organizacije kojega zapravo afera “Zagorska klet” nije previše iznenadila. Inače, odluku o Tušekovom nasljedniku donijelo je uže predsjedništvo stranke na nedavno održanom sastanku, a odluku formalno treba potvrditi i vrh Krapinsko-zagorske županije.

Inače, Svažić je načelnik općine Krapinske Toplice i za njega ondje imaju uglavnom riječi hvale, a upućeni svjedoče da je do njegova imenovanja došlo nakon Tušekova razgovora s Plenkovićem i zagorskim HDZ-om. Oni su se usuglasili oko Tušekove ostavke konstatirajući da im afere nalik njegovoj uoči izbora nisu potrebne, a kompromisno rješenje Tušeku je ponuđeno u vidu zadržavanja zastupničkog mandata u sabornici na što je on bez pobune i pristao.

Bez obzira što Peđa Grbin ima ozbiljne probleme u gradu Rijeci jer je tamo SDP na nikad lošijem rejtingu, ipak šef SDP-a nema brigu što se tiče Primorsko-goranske županije jer ona će ostati i dalje crvena bez obzira ide li Zlatko Komadina opet u trku za župana ili će SDP slati nekog drugog.

Zanimljiva je situacija i u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je HDZ zadnjih nekoliko godina na niskim granama i opet vide spas u županu Darku Korenu kojem je za pobjedu nužna HDZ-ova glasačka mašinerija, a uz čiju podršku i izlazi na izbore. No, Koren će HDZ-u biti veliki teret na lokalnim izborima jer je u kumskoj vezi s osuđenim uhljebom s Piškornice, bivšim direktorom RCGO Piškornica Mladenom Jozinovićem, koji je sam sebi isplatio 1,47 milijuna kuna nezakonitog bonusa, a ujedno je i krivotvorio fakultetsku diplomu. Jozinoviću je počelo suđenje, a jedan od svjedoka na sudu će biti i župan Koren tako da bi HDZ i Andrej Plenković mogli imati ozbiljnih problema uoči lokalnih izbora.

AUTOR: HR-vjesnik