Vođa srpske oporbene Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas zatražio je danas u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nove izbore u Beogradu, gdje postizborni rezultati nakon 3. travnja pokazuju da nijedna politička opcija nema većinu za formiranje vlasti.

Foto : Screenshot

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) izgubila je većinu, a nijedna politička stranka i koalicija nije uspjela osigurati dovoljno mandata za izbor gradonačelnika i gradskog vijeća na izborima 3. travnja, održanima isti dan kad je Srbija birala predsjednika i parlament.

Nakon zbrajanja glasova u Beogradu ispostavilo se da Vučićevi naprednjaci s partnerima na jednoj i oporbene koalicije na drugoj strani imaju po 55 mandata, što nikom ne omogućuje da u Skupštini sa 110 vijećnika može formirati vlast.

Odbijeno 85 prigovora oporbe

Oporba je dovela u pitanje i regularnost izbora na više desetaka biračkih mjesta i zatražila ponavljanje, što bi na ponovnom glasanju moglo izvesti na birališta više od 110.000 Beograđana, ali je Gradsko izborno povjerenstvo odbilo 85 prigovora oporbenih koalicija pa će se glasanje ponoviti na samo četiri biračka mjesta.

Nakon današnjeg razgovora s Vučićem Đilas je novinarima rekao da se “zna procedura” i da bi u uvjetima kad nema jasne većine trebali uslijediti uvođenje privremenog organa vlasti i novi izbori za srpsku prijestolnicu.

Đilas je ocijenio da “vlast ne bi bila legitimna” ako iz oporbenog korpusa netko “pretrči” na stranu Vučićevih naprednjaka jer to ne bi bio izraz volje većine građana koji nisu dali većinsku podršku Vučićevom SNS-u.

Vučić pobijedio, stranka ima lošije rezultate

Naprednjaci su izgubili primat u središnjim gradskim općinama srpske prijestolnice, ali nijedna koalicija iz heterogenog oporbenog korpusa nije uspjela osigurati presudan broj glasova da osigura većinu vijećnika.

Analitičari ne isključuju mogućnost da u Beogradu u dogledno vrijeme budu organizirani novi izbori.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji 3. travnja Vučić je u prvom krugu izborio drugi uzastopni mandat, ali je njegov SNS izgubio znatnu potporu u parlamentu, premda je koalicija koju predvode naprednjaci osvojila 120 mandata pa uz potporu manjinskih stranaka može osigurati većinu za formiranje vlade.

Autor : redakcija hr-vjesnik