Izvor slike: Hr-vjesnik

U rujnu 2012. godine splitski KBC sklopio je ugovor s tvrtkom Zaštita Florijan iz Vranjica za usluge vatrogasnog dežurstva profesionalnih vatrogasca i zaštite od požara osoba i imovine. Ugovor je zaključen na 12 mjeseci, a vrijednost posla bila je 1.062.697 kuna s PDV-om, prenosi Dalmatinski portal.

Tvrtka Zaštita Florijan osnovana je 27. travnja 2011. godine, u registar je upisana 17. svibnja, a upis je objavljen 25. srpnja. Direktor tvrtke je Nikola Perajica, solinski HDZ-ovac koji je zbog obiteljskog nasilja nad suprugom završio u zatvoru. Ubrzo po osnivanju, Zaštita Florijan dobiva milijunski posao s KBC-om Split. S još dva ponuđača javili su se na natječaj raspisan 14. ožujka 2012. godine. Njihova ponuda je odabrana kao najpovoljnija. 

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave dobila je žalbu drugog ponuđača, tvrtke 007 Miletić iz Solina. Posumnjali su u potvrdu o izvršenim uslugama koju je priložila Zaštita Florijan kao dokaz tehničke i stručne sposobnosti. 

Naime, zamijetili su da je na potvrdi o izvršenim uslugama vatrogasnog dežurstva naznačen period od 17. svibnja 2011. do 1. ožujka 2012. Kako je tvrtka upisana u registar 17. svibnja, a upis objavljen 25. srpnja, smatrali su da Zaštita Florijan nije mogla započeti s radom na dan kada je proveden upis, posebno ako se uzme u obzir da se pisani otpravak rješenja dobije nakon nekoliko dana i da se tek onda može izraditi pečat. Sporan im je i bio potpis vlasnika tvrtke kojoj je Florijan pružao usluge jer je čovjek Kanađanin pa nisu bili sigurni je li znao što potpisuje, a i iskazani prihodi. 

Državna komisija odbila je žalbene argumente. Upis osnivanja trgovačkog društva u sudski registar konstitutivne je prirode, što znači da nakon upisa može u pravnom prometu stjecati prava i preuzimati obveze, odnosno, sklapati ugovore pa je irelevantno što je objava izvršena nakon što je odabrani ponuditelj započeo s obavljanjem usluge jer je sama objava upisa deklaratorne naravi, zaključili su. Što se priložene dokumentacije tiče, ništa im nije bilo sporno. 

AUTOR: Dalmatinski portal