Izvor slike: Glas Istre

Tvrtki PAB Akrapović iz Buzeta, stiglo je prestižno priznanje, čija je najnovija protupožarna kaciga PAB FIRE 05, nagrađena Red Dot nagradom, za dizajn proizvoda 2020. godine.

Nagrada Red Dot najpoznatija je nagrada za industrijski dizajn na svijetu, a dobitnicima u svakoj od kategorija uručiti će se krajem lipnja, u njemačkom Essenu, u organizaciji Design Zentrum Nordrhein Westfalen. Dodjeljuje se od 1955. godine i smatra se jednom od najutjecajnih u svijetu dizajna.

– Za nas je ovo vrlo značajno priznanje. Potvrda da idemo u pravom smjeru. Dizajnirala ju je u cijelosti naša mlada ekipa koja se jako potrudila, a posebno voditelj razvoja Marko Bašić, izjavio je vlasnik tvrtke Miha Akrapović. Rekao je također kako su se odlučili prijaviti se jer su već na sajmu u Dusseldorfu na kojem su krajem prošle godine premijerno prezentirali ovaj svoj najnoviji proizvod naišli na odličan odaziv pa su procijenili da imaju šansu osvojiti i koju dizajnersku nagradu.

Obiteljska tvrtka iz Buzeta specijalizirana je za razvoj i proizvodnju zaštitnih kaciga. Jedini je hrvatski proizvođač vatrogasnih kaciga i jedan od šest, sedam većih proizvođača, specijaliziranih isključivo za takve proizvode, u svijetu. Kacige izvoze u cijeli svijet, 99 posto proizvodnje plasiraju na inozemno tržište, ponajviše u bliskoistočne zemlje, potom Europu. S ovim novim proizvodom, kaže Miha Akrapović, otvara im se i dosta novih tržišta, prenosi portal Glas Istre.

Tvrtku Pab Akrapović utemeljio je 1953. godine u Ljubljani Mihin djed Ivan Akrapović, a 1978. godine preselio ju je u Buzet. U to je vrijeme uvođenjem olakšica za obrtnike, Buzet privukao puno poduzetnika upravo iz susjedne Slovenije.

Prva kaciga izišla je na tržište 1978. godine. Kaciga PAB FIRE 05, peta je kaciga iz redova profesionalnih vatrogasnih kaciga.