Tomaševićeva zamjenica radnicima: Vratite se na posao, postoji niz sankcija

Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju sa štrajkom. Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je pet zahtjeva radnika Čistoće, no radnici još traže povećanja koeficijenata na 1.8 za najniže plaćene radnike i na 2.4 za vozače, dok to Uprava ne prihvati radnici se neće vratiti na posao.

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je pet zahtjeva radnika, koji su od sinoć obustavili rad, uključujući nabavu nove ispravne HTZ opreme i plaćanje kartica vozača, koje su vozači dosad morali plaćati sami. Prihvatili su i zahtjeve za izradu sistematizacije radnih mjesta u roku 30 dana, upute na koji način radnici trebaju prikupljati otpad, te besplatni parking za radnike Čistoće ispred podružnice, koji su dosad morali plaćati.

O ostalih sedam zahtjeva u Upravi su spremni pregovarati. Radnici prihvaćaju da se od sedam zahtjeva njih pet rješava putem pregovora u procesu mirenja, a prije povratka na posao još traže da se povećaju koeficijenti za najniže plaćene radnike na 1.8 i za vozače na 2.4.

“Ne samo da ova gradska uprava želi poštovati prava radnika, nego ih i poštuje. Poštujemo kolektivne ugovore”, rekla je zamjenica gradonačelnika Dolenec. “S obzirom na inflaciju, uprava je pokrenula pregovore sa sindikatima o povećanju materijalnih prava. Pregovori nisu bili uspješni zbog razlika izmađu onoga što je bio prioritet za upravu i onoga što su tražili sindikati. Smatralo se da je najvažnije podići plaće komunalnih radnika s najnižim plaćama”, rekla je.

“Traje proces mirenja, ovaj štrajk smatramo nezakonitim. Jučer cijeli dan nije bilo odvoza, to je prošlo bez sankcija za radnike jer nismo to odlučili”, kazala je. 

“Radnici su tražili manju sakciju za radnike koji su prekršili propise, i sami su se složili da su potrebne sankcije. Prihvatili smo obrazloženje radnika, uprava je povukla odnose radnicima. Pretpostavka je bila da se vrate na posao. Izašao je cijeli niz zahtjeva, mi smo o svim tim zahtjevima spremni pregovarati. Nije moguće sada plebiscitarno odgovoriti na svih 11 zahtjeva, moramo se vratiti pregovorima i radnike pozivamo da se vrate na posao”, rekla je. Dodala je da misli da je “važno da i sindikati preuzmu svoj dio odgovornosti”. 

Naglasila je da Čistoću financiraju građani i da postoje ograničenja u zahtjevima. 

“Postoji cijeli dijapazon sankcija”, rekla je za štrajk koji gradska vlast smatra nezakoniitm. 

O onome što je šef uprave Holdinga rekao danas radnicima da onaj tko ne želi raditi može uzeti svoje stvari rekla je: “Vidjeli ste da je bilo povišenih tonova obje strane, situacija u Čistoći je sve samo ne redobvna”. 

“Nadamo se i očekujemo da će sutra biti odvoz u prvoj smjeni i da ćemo isto tako biti na pregovorima”, rekla je.

Iveković: Radnici s dva zahtjeva uvjetuju povratak na posao

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, potvrdio je za Media servis kako je Uprava prihvatila 5 zahtjeva od 11. Neki od tih su: upute o ponašanju radnika na terenu, nabavka HTZ opreme, sistematizacija poslova u roku od 30 dana. No jedan zahtjev ostao je uvjet povratka na posao.

“Radnici su na to poslali svoj odgovor i rekli da su spremni vratiti se na posao ako im se samo još prihvati zahtjev za korekcijom koeficijenata. Znači da najniži radnici u Čistoći dobiju koeficijent 1.8, a vozači 2.4 i Uprava je rekla da to ne može prihvatiti”, rekao je Iveković i naglasio kako problemi u Čistoći traju već neko vrijeme.

“Radnici su ovdje već dulje nezadovoljni, pa u 12. mjesecu je bio prosvjed na kojem su poslane poruke što se traži. Uprava je nastavila odugovlačiti s pregovorima i jednostavno ostavila te radnike u jako lošim uvjetima. Radnici ovime samo traže da se ubrza rješavanje problema koji su nagomilani. Kažem, došli su jako blizu nečega čime bi bili zadovoljni a Uprava se vjerojatno inati da ne želi prihvatiti ovaj zahtjev. Po mom mišljenju to je je nerazumno.”

Prije 3 sata

ZG holding prihvatio pet zahtjeva, radnici Čistoće traže i povećanje koeficijenata

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je pet zahtjeva radnika Čistoće, no radnici još traže povećanja koeficijenata na 1,8 za najniže plaćene radnike i na 2,4 za vozače, a dok to Uprava ne prihvati, radnici se neće vratiti na posao. Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je pet zahtjeva radnika, koji su od sinoć obustavili rad, uključujući nabavu nove ispravne HTZ opreme i plaćanje kartica vozača, koje su vozači dosad morali plaćati sami.

Prihvatili su i zahtjeve za izradu sistematizacije radnih mjesta u roku 30 dana, upute na koji način radnici trebaju prikupljati otpad te besplatni parking za radnike Čistoće ispred podružnice, koji su dosad morali plaćati.

O ostalih sedam zahtjeva u Upravi su spremni pregovarati. Radnici prihvaćaju da se od sedam zahtjeva njih pet rješava putem pregovora u procesu mirenja, a prije povratka na posao još traže da se povećaju koeficijenti za najniže plaćene radnike na 1,8 i za vozače na 2,4.

“Osnovica je do prije mjesec dana bila 3050 kuna, a uprava je sama digla plaće za 4,5 posto, što znači da se to množi s koeficijentom 1,6. Na to se do sada dodavao dodatak od 1000 kuna, što je rezultiralo iznosom nešto malo većim od minimalne plaće”, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković novinarima koji čekaju rasplet obustave rada u Čistoći.

Plaće bi bile 10 do 15 posto veće od minimalne plaće

Korekcijom na koeficijent od 1,8 radnici dobivaju plaće 10 do 15 posto veće od minimalne plaće. Vozači zapravo traže izjednačavanje koeficijenata, pošto neki vozači u drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga već imaju spomenuti koeficijent, objasnio je Iveković.

Radnici su se spremni vratiti na teren čim dobiju potvrdu da će u novoj sistematizaciji, koja će biti za 30 dana, vrijediti traženi koeficijenti. 

“Smatramo da će nam zahtjevi biti ispunjeni jer smo i mi i građani svjesni problema koji nastaju kada se ne prikuplja smeće. Ako se pismenim putem potvrde osnovne točke koje smo tražili, palimo kamione i idemo raditi”, rekao je komunalni radnik Anis Bajrić.

Dodao je kako se u slučaju radnika Čistoće radi o “radničkom buntu, a ne o legalnom štrajku”.

Zahtjeve radnika za povećanje koeficijenata potvrdio je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, koji je poručio Upravi Holdinga da prestane “svojom bahatošću ignorirati radnike”, u protivnom obustava rada će trajati i dalje.

Na upit odakle sredstva za povećanje koeficijenata, s obzirom na to da je predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković izjavio da Holding “nema novaca za značajno povećanje materijalnih prava, koji se ne bi prelili na računa građana”, Novosel je odgovorio kako “ima novaca, samo je pitanje kako se raspoređuje i tko ga troši”.

Autor : redakcija hr-vjesnik