Kroz natječaj bi privremeno zbrinuli obitelji iz hostela Arena i one koji žive u kontejnerima.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je u četvrtak raspisivanje natječaja za privremeno stambeno zbrinjavanje građana pogođenih u potresu te je izrazio nadu da bi 50-ak obitelji, smještenih u hostelu Arena i stambenim kontejnerima, moglo ući u gradske stanove.

Tomašević je u izjavi medijima istaknuo da je prijedlog privremenog stambenog zbrinjavanje, o kojem će se po hitnom postupku raspravljati na trećoj sjednici Skupštine, došao nakon anketiranja građana koji su nakon potresa smješteni u hostelu Arena. “Anketirali smo ih u hostelu Arena i na temelju toga došli do ovog zaključka. Nadam se da će 50-ak obitelji iz tog hostela i stambenih kontejnera biti smješteno u gradske stanove”, rekao je Tomašević u izjavio novinarima.

Prioritet obitelji s malom djecom

Grad Zagreb ima na raspolaganju oko 200 stanova, a paralelno s osobama pogođenima potresom, u njih će se smještati i građani koji su se prijavili na natječaj za dodjelu stanova prema socijalnoj kategoriji. Ipak, naglasio je da će se oba natječaja voditi socijalnim kriterijima, a da je dodatni prioritet iz kontejnera i hostela Arena u stanove smjestiti obitelji s malom djecom.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović pojasnio da će se u idućem periodu usuglasiti kriteriji prema kojima će se stanovi dodijeliti građanima iz obje kategorije. “Svi stanovi koji su na raspolaganju ne idu samo ovima (čije su kuće oštećene u potresu), nego idu i jednoj i drugoj kategoriji. To je sad proces usuglašavanja kome će se dodijeliti, prema uvjetima koji će biti propisani”, kazao je Klisović u izjavi medijima.

Istaknuo je da će uvjeti za privremeno stambeno zbrinjavanje građana pogođenih potresom, biti propisani u samoj odluci, ali da se Skupština u raspravi mora oko njih usuglasiti. “Važno je da Grad želi pomoći obiteljima koje čekaju obnovu stanova, a žive u uvjetima koji nisu adekvatni za život”, rekao je te dodao da prijedlog odluke ima cijeli niz socijalnih i drugih kriterija.

Autor: M.M.