TOMISLAV TOMAŠEVIĆ i njegovi zamjenici obratili su se građanima.

Tomašević je otkrio kako su češljanjem gradskih financija došli do podataka da je Grad Zagreb platio čuvanje praznih stanova i poslovnih prostora oko 26.5 milijuna kuna tvrtki Bilić-Erić. U toj je tvrtki suvlasnik suprug Bandićeve pročelnice Mirke Jozić. “Stanove su čuvali da netko u njih ne provali. A za trošak čuvanja godišnje u dvije godine smo mogli kupiti novi stan”, rekao je Tomašević dodajući da je to samo jedan primjer kako se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom temeljem ugovora koji je potpisan u prosincu 2020. godine i koji je omogućavao različite količine u satima čuvanja i tako se došlo do tog milijunskog iznosa.

“Čuvali su prazne stanove kao da su Fort Knox”, dodao je Tomašević.

O suradnji s Pripuzom

Tomašević je opovrgnuo navode novinara koji ga je pitao kako je Pripuz dobio posao u Zagrebu iako je Tomašević govorio da nikad više neće ako on postane gradonačelnik. Tomašević tvrdi da to nikad nije rekao. Objasnio je zašto je konzorcij u kojemu je i Pripuz dobio posao zbrinjavanja biootpada.

Tekstualni prijenos

Prva se obraća Dolenec

O stipendiranju – veliki dio stipendija bio je za izvrsnost. Stipendije trebaju olakšati pristup obrazovanju. Predložili smo značajne izmjene.

Naša namjera je bila da zadovoljimo sljedeće principe: proširiti pristup obrazovanju i istaknuti univerzalnost: da je učenik učenik, a student student bez obzira po kojoj osnovi. Važno je zadržati postojeće iznose stipendije, smatraju mnogi, a naš prijedlog je bio da stipendije budu niže, a da ih dobije više studenata.

Stipendije će zato imati iste iznose, 2700 kuna za učenike, 3800 kuna za studente. Smatrali smo da je važno uvažiti prijedloge koji su došli kroz javnu raspravu.

Slijedi Korlaet – O obnovi i uređenju prostora

Esavjetovanje je završeno, zakon je izglasan na vladi i kreće u saborsku proceduru. Pozdravljamo izmjene zakona.

Naši mobilni timovi tri mjeseca su na terenu, iz dana u dan, cijeli tjedan. Pregledali smo preko 4000 objekata. Građani se i dalje mogu javljati putem telefona 610 11 71 ako su kojim slučajem preskočeni.

Slijedi Tomašević

Govorit ću o tri teme: jako smo ponosni i uzbuđeni oko programa sunčani krovovi. Cilj tog programa je da ne samo instaliramo solarne elektrane na krovove javnih zgrada, već da pomognemo svim građanima da naprave isto na svojim zgradama. Taj program će dovesti do pokretanja privatnih investicija. Jedva čekamo da to prezentiramo Skupštini i da krenemo s tim programom.

Druga tema je biootpad. Objavljena je odluka o odabiru ponuđača. Puno zabuna je u medijima, glomazni otpad je jedna stvar, biootpad druga. Glomazni otpad je posao koji Zagreb može raditi sam, taj natječaj je poništen. Mi ćemo u potpunosti to preuzetu u ruke kad drobilice budu isporučene.

Druga stvar je biootpad. Zagreb nije izgradio svoju kompostanu i nema kapacitete da ga razgradi i mora ga u ovom trenutku raditi u suradnji s privatnim poduzećima. I mi smo taj natječaj raspisali. Više puta sam na konferencijama govorio da ćemo postupati sukladno zakonu, da ćemo odabrati najpovoljniju ponudu bez obzira na grupaciju, bez obzira tko je to. Dogodilo se to da je odabran taj konzorcij, drugi nije imao dozvole za dovoljnu količinu otpada a i bio je skuplji. Tu sad postoje žalbeni rokovi, ne mogu ulaziti u druge detalje. To je odluka koju je Grad dobio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana, ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu.

Vraćam se na glomazni otpad: Čistoća je provela natječaj za najam drobilice. Imali smo jednu ponudu od nula kuna, to smo morali odbiti. Ponude tvrtki da se besplatno javljaju na milijunske natječaje, smatramo da nije korektno. To ne mislimo raditi, ako netko misli donirati neka donira. Ali ako se natječe neka se natječe s najpovoljnijom cijenom, a ne s nula kuna.

Milijuni potrošeni na čuvanje praznih stanova

Treća stvar koju smo otkrili i želimo to raščistiti. Pokazuje kako se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom, radi se o okvirnom sporazumu za usluge privatne zaštite gradskih prostora koji je sklopljen 2. 12. 2020. s tvrtkom Bilić-Erić. U tri proračunske stavke bilo je 6.9 milijuna kuna za čuvanje objekata, da bi se račun do 31. srpnja popeo na 26.5 milijuna kuna… Kako je do toga došlo? Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite količine u satima čuvanja. Čuvano je oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno, a oko 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno da ne bi netko provalio u njih. Trošak jednog stana na dan je 924 kune, 27.720 kuna bez PDV-a, godišnje oko 332 tisuće kuna po stanu čuvanja bez PDV-a. To znači  da smo za trošak čuvanja godišnje u dvije godine, da netko ne provali, mogli kupiti novi stan. Čuvali su prazne stanove kao da su Fort Knox.

Autor: M.M.