“Bandić je uveo mjeru koju je proglasio demografskom, no broj djece u Zagrebu od kad je ta mjera na snazi se nije povećao. Nažalost, mislim da se čak i smanjio. Ta mjera je motivirala ljude da ostanu kod kuće, da se maknu s tržišta rada, što sigurno nije nešto što možemo i trebamo poticati”, rekao je Klisović na konferenciji za medije na temu mladih u Zagrebu u subotu. Novac će se preusmjeriti na vrtiće i u druge gradske projekte koji se tiču djece, mladih, obitelji i zapošljavanja, istaknuo

Dodao je kako je potrebno poticati i ulagati u kompetencije mladih roditelja kako bi mogli naći posao na tržištu jer, ističe, u jednom trenutku djeca će odrasti i ako je netko predugo kod kuće, teško će nakon toga naći posao.

“Krunski argument da ova mjera nije dovoljno dobrog rezultata je da se djeca u svim svojim fazama razvoja moraju socijalizirati sa svojim vršnjacima”, poručio je Klisović.

Novac će se ulagati u vrtiće, kažu

Naveo je kako u vrtićima Zagreba ima oko 35.000 djece i dodao da se za to ulaže puno manje nego što se ulaže u mjeru roditelj-odgajatelj, koja je narasla na 500 milijuna kuna s početnih 70 milijuna.

“Ona ima progresivan rast jer su neki roditelji jednostavno vidjeli način kako da možda neki lošiji posao, koji im se ne sviđa, zamjene ostankom kod kuće i dobivanjem takve naknade”, ocijenio je.

Uvjerava kako nitko neće “odmah i sada” ostati bez naknade koju prima, nego će dobivenu naknadu moći primati i dalje, kao stečeno pravo, a korisnici će imati dovoljno vremena da se “okrenu oko sebe”, apliciraju i pronađu posao.

Autor : M. M.