Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo) izjavio je da je suradnja s bivšim članovima uprave Zagrebačkog holdinga bila loša, uz tvrdnje da nikakvog političkog kadroviranja nije bilo.

Presica gradonačelnika Tomaševića 12.10.
Pratite redovnu tjednu konferenciju za medije gradonačelnika Tomaševića!

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo) izjavio je da je suradnja s bivšim članovima uprave Zagrebačkog holdinga bila loša, uz tvrdnje da nikakvog političkog kadroviranja nije bilo.

Foto: hr-vjesnik

“Ne miješamo se u kadroviranje”

“Nije bila loša komunikacija, nego loša suradnja. Novi članovi Uprave izabrani su na javnom natječaju. Mi ih prije nismo znali. Kada smo vidjeli da stvari ne funkcioniraju, da ih stara Uprava ne uključuje u donošenje odluka, jednostavno je to bila situacija koja se više nije mogla tolerirati”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Dodao je kako žele jaki Nadzorni odbor te jaki nadzor u svim gradskim poduzećima, a kao Skupština žele biti informirani o svim ključnim odlukama. “Naravno da se ne miješamo u kadroviranje”, kaže.

Podsjetio je kako je bivši gradonačelnik Milan Bandić imao odluku o tome da se traži suglasnost gradonačelnika za svako zapošljavanje u Holdingu te kaže kako im je jedan od prvih poteza bio ukidanje te odluke.

Sastanak s Juričanom?

O navodima bivših članova Uprave da su na sastancima bili prisutni i Dario Juričan te Sandra Benčić, Tomašević kaže kako o tome treba pitati njih.

“Koliko sam shvatio, oni su na taj sastanak otišli na molbu bivšeg predsjednika Uprave Vukovića, na njegovu molbu. Zašto su sve te stvari počele izlaziti van, to pitajte njih. Taj sastanak se dogodio nakon naše odluke kao Skupštine o razrješenju ta dva člana Uprave”, kazao je Tomašević.

Vuković: Nisam imao nikakav interes za taj sastanak

Vuković je za vrijeme presice poslao demanti u kojemu kaže da se susret s Juričanom i Benčić nije dogodio na njegovo traženje.

“Prvo, Juričan ni na koji način nije sudjelovao u mom imenovanju na mjesto predsjednika Uprave. U čitavom tom razdoblju s njim sam se susreo samo jednom i to zadnjeg dana moje dužnosti 4. listopada kad je sve bilo gotovo. Juričan je pokušao djelovati kao posrednik u ‘mirnom razlazu’ pa ma što to značilo. U tome nije ni mogao uspjeti ali je barem ostao svjedok susreta sa gdjom Benčić.

Drugo, gradonačelnik je danas dvaput ponovio neistinu da se taj susret dogodio na moje traženje. Odlučno demantiram taj navod, za što postoje svjedoci. Nisam imao nikakav interes za taj sastanak ali sam otišao iz pristojnosti i gdja Benčić mi je zahvalila što sam došao. Toliko za sada o dosljednosti gradonačelnika u istinitom iznošenju ‘činjenica'”, napisao je Vuković.

Tomašević je na pitanje novinara da to komentira ponovio da on ima informaciju da je Vuković tražio sastanak.

O računima

Foto Hr-vjesnik

Na pitanje jesu li se otvarali računi Holdinga te se sastanci održavali mimo znanja dva člana Uprave, Tomašević kaže kako ne zna ni kako bi Nadzorni odbor mogao otvoriti račun Holdinga bez Uprave.

“Nikakvog političkog kadroviranja nije bilo. Mi smo za najniže pozicije do najviše pozicije maknuli bilo kakvu suglasnost gradonačelnika, koja je do sada postojala. Sasvim je jasno iz epizode vezane za Dječju bolnicu Srebrnjak kako mi to, pod navodnicima, kadroviramo. Gdje je to političko kadroviranje gdje smo mi nekome rekli izvoli postaviti toga i toga ili letiš, gdje se to dogodilo?” istaknuo je Tomašević.

O ovrhama

Po pitanju ovrha u Holdingu kazao je kako su naslijedili vrlo tešku likvidnost i dug od otprilike pet milijardi kuna.

“Bila je potrebna stabilizacija Holdinga. Već smo rekli da nažalost nije dolazilo do dobre suradnje na relaciji ni s Nadzornim odborom, ni s novim članovima Uprave. Međutim tri člana nove Uprave normalno funkcioniraju, Holding normalno funkcionira. Što se tiče najave ovrha, službena informacija o tome još nije došla, provjerio sam s članovima Uprave Holdinga”, kazao je Tomašević.

Dodaje kako je financijski sve pod kontrolom, ali da nije super.

“Veliko je zaduženje Holdinga i likvidnost nije dobra, ne samo Holdinga nego cijelog Grada Zagreba. Veliki dio prihoda Holdinga ne dolazi od kupaca komunalnih usluga, nego dolazi direktno od Grada Zagreba. Međutim ništa nije izvanredno, obaveze se podmiruju redovno. Redovno se komunicira sa svim dobavljačima”, kazao je Tomašević.