O potresnoj priči Mirele Čavajde, trudnice čija nerođena beba ima golem tumor, a ne daju joj pobaciti, oglasio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Foto :hr-vjesnik

Na službenoj Facebook stranici Grada Zagreba objavljeno je kako “grad i gradonačelnik Tomislav Tomašević izražavaju žaljenje i duboko suosjećanje sa situacijom u kojoj se našla gospođa Mirela Čavajda i njena obitelj”.

“Zakon je jasan i nedvosmislen”

“Slučaj gđe. Čavajde, kojoj je onemogućen pristup prekidu trudnoće u Hrvatskoj, predstavlja primjer diskriminacije žena u pogledu ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu, no također i na zdravstvenu skrb.

Zakon je jasan i nedvosmislen, te kaže da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna, te također i nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije. U ovom je slučaju komisija Kliničke bolnice Sveti Duh potvrdila da se radi o teškoj malformaciji ploda, odnosno da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće”, stoji u objavi.

“Mireli Čavajdi su uskratili ljudska prava”

“Zakon se nažalost svakodnevno krši što se opravdava pravom na priziv savjesti. U Hrvatskoj čak 60% ginekologa i ginekologinja ima priziv savjesti, za razliku od samo 3% njihovih slovenskih kolegica i kolega, radi čega je ogroman broj hrvatskih građanki primoran zakonom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu tražiti preko granice o vlastitom, nemalom trošku.

Uskrata medicinske skrbi koju je doživjela pacijentica Mirela Čavajda od strane četiri klinike u Zagrebu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, ženskih reproduktivnih prava i prava pacijenata te takvim pacijenticama ozbiljno ugrožava i fizičko i psihičko zdravlje”, navodi se u objavi.

“Ovo je neprihvatljivo za gradsku upravu Zagreba”

“Obzirom da je jedna od navedenih klinika dio Kliničke bolnice Sveti Duh kojoj je osnivač Grad Zagreb, ističemo da gradska uprava Grada Zagreba drži neprihvatljivom situaciju u kojoj nije moguće ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao i činjenicu da u navedenoj bolnici svi zaposleni ginekolozi imaju priziv savjesti.

Uslijed ozbiljnosti situacije, i odmah po saznanju, ravnateljica Bolnice započela je razgovore sa svim uključenim u postupak i formirala povjerenstvo, kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja i prevenirale eventualne slične situacije u budućnosti”, stoji u objavi.

“Sveti Duh će osigurati sve uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoća”

“Nova uprava bolnice Sveti Duh će u najskorijem mogućem roku osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom”, zaključuje se.

Autor :redakcija hr-vjesnik