Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je press-konferenciju o aktualnostima u glavnom gradu.

Na početku press-konferencije je izvijestio o novim imenovanjima u upravna vijeća gradskih zdravstvenih ustanova, među kojima i u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak.

“U Upravno vijeće bolnice Srebrnjak imenovana su četiri nova člana, za predsjednika imenovan je Goran Tešović, a za članove Darko Velimir Vrdoljak, Daniela Širinić i Snježana Pavlovski”, kazao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare.

“To znači da se uskoro može očekivati sjednica novog Upravnog vijeća i raspisivanje novog natječaja za ravnatelja bolnice”, dodao je Tomašević.

Gradonačelnik je izvijestio i o novim imenovanjima u upravna vijeća Kliničke bolnice Sveti duh, Doma zdravlja Zagreb Istok, Poliklinike za srčane bolesti i Specijalne bolnice Goljak.

“Za predsjednika Upravnog vijeća bolnice Sveti duh imenovan je Darko Kaštelan i tamo se također uskoro može očekivati raspisivanje natječaja za ravnatelja budući da aktualnom mandat istječe u siječnju”, rekao je Tomašević.

Osnivaju radnu skupinu za organizaciju i pripremu Adventa

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je o osnivanju radne skupine koja će se baviti organizacijom i pripremom Adventa u Zagrebu.

“Radna skupina koordinirat će između gradskih ureda, turističke zajednice i niza zainteresiranih strana radi što bolje organizacije i izvedbe Adventa”, kazala je Dolenec.

Natječaji za šefove zdravstvenih ustanova

Na početku je govorio o imenovanju Upravnih vijeća u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb.

Tomašević je rekao da su imenovana Upravna vijeća u zdravstvenim ustanovama. U bolnici Sveti duh, Domu zdravlja Istok, Poliklinici za srčane bolesti i Specijalnoj bolnici Goljak.

“U najkraćem mogućem roku dogodit će se sjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak i raspisat će se natječaj za novog ravnatelja”, rekao je Tomašević.

“Uskoro će biti raspisan i natječaj za ravnatelja odnosno ravnateljicu bolnice Sveti duh”, dodao je gradonačelnik.

“Želim reći nešto i o javnom pozivu za pomoć za obnovu nekretnina koje su oštećene u potresu u Zagrebu. U 2020. je odobreno 230 prijava, a u 2021. je bio drugi poziv. Radi se o pomoći do 50.000 kuna po kući. Ukupno su do sada u ovoj godini isplaćena 22 milijuna kuna, do kraja godine bi to moglo doći do 30 milijuna kuna”, rekao je.

Kreću novinarska pitanja.

U kojoj fazi je nabavka drobilica za Jakuševac i što je sa studijom utjecaja na okoliš?

“Za drobljenje glomaznog otpada treba ishoditi dozvole, poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno. Postupak je još u tijeku i to je razlog zbog čega unajmljena drobilica još ne funkcionira. Što se tiče kupljenih drobilica, postoji rok za prodavače da dobave te drobilice i to je, po uvjetima natječaja, 6 mjeseci, ali dobili smo informaciju da bi to moglo biti za 3 mjeseca”, rekao je.

Što je s natječajem za biootpad, je li bilo žalbi i hoće li to na kraju dobiti Pripuzov CIOS?

“Rok za žalbu je 28.10. Mislim da dosad nije bilo žalbi, ako tako ostane do kraja, onda će odluka o CIOS-u biti konačna”, rekao je.

“Nakon što izgradimo sortirnicu, moći ćemo dobar dio te plastike koja se odvaja prodavati”, rekao je gradonačelnik.

“I sortirnica i kompostana su višegodišnji projekti. Uskoro će Ministarstvo uputiti pozive i za jedno i za drugo, mislim da u prvom kvartalu sljedeće godine, dakle za nekoliko mjeseci, i tu bi Zagreb trebao biti spreman”, rekao je.

“Ne mogu reći što je izgledno, a što nije da će CIOS dobiti. Svaki put kad surađujemo s bilo kojom privatnom firmom, moramo raspisati natječaj i odabrati najbolju ponudu”, dodao je.

O obnovi javnih zgrada

“Imamo četiri kategorije javnih zgrada. Škole su u prvoj fazi išle u hitnu sanaciju, a onda imamo 13 objekata koji idu u cjelovitu obnovu”, rekao je.

Koliko je još privatnih vlasnika čije zgrade i kuće nisu sanirane?

“S obiteljskim kućama je manji problem jer nemamo neriješene imovinsko-pravne odnose. Vezano za višestambene zgrade u povijesnoj jezgri zgrada, mislimo da bi se trebalo ići blok po blok, a ne svaka zgrada točkasto, zbog preusmjeravanja prometa i osiguravanja lokacija, da se to radi u suradnji s Fondom odnosno Ministarstvom. Čekamo da krene obnova privatnih zgrada, jer ona u pravom smislu riječi nije ni krenula. Očekujemo od novog zakona, po kojem se financiranje prebacuje na državu, da se ta obnova ubrza”, rekao je.

“Obnova će sigurno trajati godinama, ali moramo pričekati da ona zaista krene. Ja to ne vidim kao vraćanje u neko normalno stanje, jer obnovu vidimo kao unaprjeđenje grada, a ne vraćanje u prvobitno stanje. Konstrukcije moraju biti otpornije na potrese. Pokušavamo napraviti cjelovitu obnovu. I to mislim da bi se u zakonu još moglo raspraviti, da se građane potakne da rade cjelovitu obnovu”, rekao je.

Zagrebačke škole i online nastava?

“To ćemo dogovarati s Ministarstvom obrazovanja. Situacija nije dobra. Pozivam sve građane da se cijepe i da poštuju mjere. I sami smo rekli da nismo za neka zatvaranja, ali činjenica je da jako raste broj zaraženih. Ono što se jasno vidi je da više od tri četvrtine onih koji su na respiratorima nisu cijepljeni”, rekao je.

“Što se tiče nastave, vidite da traje rasprava i u samoj vladi oko praznika i online nastave. I dalje ćemo se koordinirati s Ministarstvom, ali zasad ostaje kako je”, rekao je Tomašević.

Kako komentirate pad rejtinga Možemo i kad će članovi Uprave Holdinga pred novinare?

“Što se tiče rejtinga, to su neke prolazne kategorije, gleda se rezultat na kraju utakmice. Ne zabrinjavamo se. Što se tiče Uprave Holdinga, oni će biti prisutni na sjednici Skupštine u četvrtak, tada će odgovarati i na pitanja zastupnika”, rekao je.

O organizaciji Adventa: Postoji li šansa da ostane praznih kućica ako netko odustane?

“Došlo je više od 200 prijava za 90-ak lokacija, još tjedan dana će se one analizirati i onda će se vidjeti hoće li se ići u novi krug ili će se ostati na ovom broju kućica”, rekao je.

Što će od infrastrukture i programa ponuditi grad osim što će naplatiti zakup?

“Nešto od programa će raditi Grad, nešto Turistička zajednica. O tome smo informirali radnu skupinu koja će se baviti rješavanjem potencijalnih problema. I dalje to nije Advent iz 2019., nego drugi, pandemijski Advent, pa ćemo morati biti fleksibilni s obzirom na razvoj epidemije”, rekao je.

O prodaji poslovnih prostora

“Po postojećim zakonima, moguće je prodati te prostore, moguće je ići i na natječaj. Htjeli smo razmotriti različite opcije prije nego što smo išli na ovaj model, da vidimo možemo li dobiti neke veće cijene, zato je ta točka povučena”, rekao je.

“Zagreb ima katalog svojih nekretnina, ali imovinsko-pravni odnosi nisu skroz čisti, postoje i pravni sporovi i tu ima puno posla na evidentiranju gradske imovine. Zato je i donesena strategija o upravljanju gradskom imovinom i mi želimo da ta evidencija bude maksimalno transparentna, da se vidi gdje su ti prostori, tko je u zakupu i koliko plaća, da ljudi mogu točno znati kad se mogu javiti na natječaj i kad ih mogu očekivati. Primijetili smo da su cijene za neke prostore puno preniske za neke, tu govorim o komercijalnim prostorima”, rekao je.

Autor: M.M.