Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je danas rebalans “fiktivnog i nerealnog” gradskog proračuna te poručio da su sve uštede koje je uspjela ostvariti nova gradska vlast “otišle na nove financijske kosture iz ormara”, koji nisu bili prikazani u proračunu.

“Na dnevnom redu Gradske skupštine 30. rujna bit će rebalans proračuna za 2021., odnosno izmjena proračunskih iznosa u odnosu na fiktivni plan proračuna koji je prošla vladajuća većina donijela za ovu godinu”, rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare.

“Prošla vlast nije planirala prodati tri velika zemljišta”

Proračun je fiktivan jer je sama prošla gradska vlast priznala da tijekom ove godine ne namjerava prodati zemljišta Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin, od čega se planirala 1.1 milijarda kuna prihoda, a tome u prilog ide i činjenica da nikakve aktivnosti nisu poduzete za prodaju tih zemljišta, pojasnio je gradonačelnik.

“Rebalans je nužan zbog nerealne procjene proračunskih stavki, ali i zbog transparentnog prikaza strukture prihoda i rashoda”, kazao je.

Tomašević je istaknuo da je nova gradska vlast uspjela ostvariti realne uštede veće od 400 milijuna kuna, ali i dodao da su te uštede “otišle na pokrivanje novih financijskih kostura iz ormara”, koji nisu bili prikazani u proračunu ili su prikazani nerealni iznosi.

“ZET-u će se morati osigurati dodatnih 80 milijuna kuna”

Primjerice, za subvencije ZET-a Grad Zagreb će morati osigurati dodatnih 80 milijuna kuna, inače će biti gubitaš i neće se moći prijaviti na EU projekte.

Osim toga, u mjesnoj upravi pojavio se dodatan iznos od 100 milijuna kuna potreban za troškove čišćenja cesta nakon potresa i održavanje cesta.

Na stavci “domova za starije” nedostaje do kraja godine oko 20 milijuna kuna, za mjeru roditelj-odgojitelj, iako su prijave zaustavljene za nove korisnike, 15 milijuna kuna, a stavke za održavanje pruga od 36 milijuna kuna uopće nije bilo u proračunu, naveo je primjere Tomašević.

Sutra natječaji za tri pročelnika

“Da nismo filtrirali javne nabave i krenuli s uštedama, naša je procjena da bi rashodi proračuna do kraja godine narasli za još pola milijarde kuna”, upozorio je.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je za srijedu natječaje za pročelnika za Ured gradonačelnika, Ured za upravljanje imovinom i Gradski kontrolni ured te je pozvala sve zainteresirane kandidate da se jave.

Autor: M.M.