U svojem prvom obraćanju medijima nakon pobjede u prvom krugu lokalnih izbora Tomislav Tomašević je najavio da će pročelnike gradskih ureda i Upravu Holdinga birati na javnom natječaju. 

Danas je novi gradonačelnik Zagreba Tomašević postavio novu Upravu Holdinga, no nikakvog natječaja nije bilo, već ih je imenovala Skupština Holdinga koju, u skladu sa zakonom i propisima, sada čine Tomašević i njegovi zamjenici, Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

“Demokratska praksa je takva. Premijer je isto zatražio od direktora poduzeća da daju mandate na raspolaganje. I mi tražimo takvu demokratsku praksu. To je 27 gradskih ministara, naše je pravo da zatražimo izvješća o njihovom radu. Naše je pravo da imenujemo nove pročelnike temeljem javnog natječaja i nove direktore u Holdingu, koje ne moramo birati na natječaju, ali mi to želimo”, rekao je novinarima 18. svibnja. 

No, za novu Upravu Holdinga nije raspisan javni natječaj. Imenovani su direktnom odlukom Skupštine, što je u skladu s važećim propisima, ali je u kontradikciji s ranijim Tomaševićevim najavama.

Tomašević je danas izjavio da su u razrješenje i nova imenovanja u Nadzornom odboru i Upravi Zagrebačkog Holdinga išli jer Holding ima gubitak te je potrebno hitno djelovati i financijski ga restrukturirati. 

“U petak smo kao Skupština Zagrebačkog Holdinga, koju činimo ja i moji zamjenici, obavili razgovor s cjelokupnom Upravom, a nakon toga smo obavili razgovor s gotovo cjelokupnim Nadzornim odborom. Razgovarali smo o stanju, o situaciji da nakon sedam godina prvi put imamo gubitak od oko 305 milijuna kuna, tako da smo odlučili brzo djelovati”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije na Domovinskom mostu, čije je uređenje počelo. 

Foto: hr-vjesnik

Na današnjoj sjednici Skupština Zagrebačkog Holdinga razriješila je dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog Holdinga te imenovala nove članove. Za predsjednika Uprave Holdinga izabran je Nikola Vuković, a kao član Ante Samodol, dok je Suzana Brenko izabrana za predsjednicu Nadzornoga odbora. Članovi su Ratko Bajakić i Damir Topić.

“U petak smo kao Skupština Zagrebačkog holdinga, koju činimo ja i moji zamjenici, obavili razgovor s cjelokupnom upravom, a nakon toga smo obavili razgovor s gotovo cjelokupnim Nadzornim odborom. Razgovarali smo o stanju, o situaciji da nakon sedam godina prvi put imamo gubitak od oko 305 milijuna kuna, tako da smo odlučili brzo djelovati”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije na Domovinskom mostu, čije je uređenje počelo. 

Na današnjoj sjednici Skupština Zagrebačkog holdinga razriješila je dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog Holdinga te imenovala nove članove. Za predsjednika Uprave Holdinga izabran je Nikola Vuković, a kao član Ante Samodol, dok je Suzana Brenko izabrana za predsjednicu Nadzornoga odbora, članovi su Ratko Bajakić i Damir Topić.

“To su sve ljudi s dugim iskustvom u financijskom i bankarskom sektoru te su stručnjaci za trgovačko pravo i bit će jaki Nadzorni odbor koji će nadzirati rad Uprave. Izabrali smo dvočlanu Upravu kako bi ona odmah počela djelovati budući da je stanje u Holdingu složeno i izazovno”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako će vjerojatno idući tjedan raspisati javni natječaj za preostale članove Uprave i Nadzornog odbora, a predstavnike radnika pozvao je da, sukladno zakonu, iskoriste svoje pravo da imenuju svog predstavnika u Nadzornom odboru. Isto tako, na javnim natječajima bit će izabrani voditelji podružnica i uprava drugih gradskih poduzeća.

Zadaci pred novom Upravom, kaže Tomašević, su analiza stanja, refinanciranje kratkoročnih obaveza, analiza, kontrola i zaustavljanje nepotrebnih troškova, kako bi se zaustavio ovaj trend, te izrada podloga za restrukturiranje koje će trajati. 

“Zabilježen je ne baš mali gubitak i jasno je da su Zagrebačkom holdingu potrebne promjene, prije svega trebamo početi odmah s financijskim restrukturiranjem”, dodao je Tomašević.

Za Vukovića i Samodola rekao je da poznaju sustav i da su već bili na nekim pozicijama u Holdingu, ali su otišli jer se nisu slagali s modelom upravljanja koji je prethodno postojao u Holdingu.

“Radi se o ljudima s iskustvom i ljudima koji dobro poznaju sustav jer doista nemamo vremena i moramo hitno djelovati”, rekao je.

Autor: hr-vjesnik